• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS traži rešenje za "švajcarce"

Izvor MONDO/Tanjug

Narodna banka Srbije (NBS) nastojaće da kroz dijalog sa predstavnicima Vlade Srbije, banaka, Udruženjem banaka, kao i svim drugim nadležnim institucijama i organizacijama nađe način da pomogne korisnicima kredita u švajcarskim francima.

Kako se navodi u saopštenju NBS, to će učiniti sagledavajući sve eventualne mere i njihove efekte.

Povodom pisanja pojedinih medija, NBS podseća da je u junu 2011. godine, pošto su se pojedini građani, i posle svih sprovedenih aktivnosti i upozorenja centralne banke i dalje zaduživali u švajcarskim francima, donela odluku (sa primenom od jula) da se zabrani kreditiranje stanovništva u stranoj valuti, osim u evrima.

To znači da se ne može očekivati da zvaničnici upozoravaju građane da se ne zadužuju u valuti u kojoj je zaduživanje zabranjeno, navodi se u saopštenju.

Što se tiče aktuelne situacije, jačanje franka se moglo očekivati u perspektivi, ali ovakav svojevrsni devizni udar (jačanje švajcarskog franka za oko 15 odsto u jednom danu) koji je zatekao sva tržišta, čak i najrazvijenija, nije mogao da se predvidi, niti je bilo koja centralna banka predvidela reakciju Centralne banke Švajcarske.

Oni koji sada kažu da se takva reakcija mogla predvideti, trebalo je da na to jasno i nedvosmisleno ukažu, ali takvih ukazivanja nije bilo, podseća se u saopštenju NBS.

Iako je kreditiranje u švajcarskim francima zabranjeno od jula 2011. godine, Narodna banka Srbije je nastavila da pažljivo prati kretanje rata kredita građana koji su se zadužili kako u švajcarskim francima, tako i u evrima.

Svesna situacije sa kojom se suočava oko 22.000 građana, ali uvažavajući i činjenicu da su i građani koji su uzeli kredite indeksirane u evrima takođe izloženi deviznom riziku, Narodna banka Srbije je u maju 2013. godine dala preporuku bankama čiji je cilj bio da se korisnicima kredita indeksiranih u švajcarskim francima, u naredne tri godine, omogući otplata nižih rata kredita.

Time bi se, u uslovima u kojima je bilo izvesno da se moraju sprovesti mere fiskalne konsolidacije koje će se odraziti i na standard građana, teret otplate ovih kredita ublažio u tom najtežem periodu.

Razlika između svake stvarne i umanjene rate odlaže se na period od tri godine, i na tako odloženo potraživanje se ne obračunava kamata.

Drugim rečima, građani su, po ovom osnovu, dok mere fiskalne konsolidacije ne počnu da daju pune efekte na životni standard stanovništva, mogli da imaju rate kredita koje su niže između 12 odsto i 20 odsto (u zavisnosti od perioda uzimanja kredita).

Zbog toga su korisnici kredita koji su prihvatili ovu preporuku u manjoj meri pogođeni aktuelnim jačanjem franka, navodi NBS.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

svajcarac

Ocigledno,ljudi uplaseni,nema komentara,cute,"popustajte kajseve"

svajcarac

Ma sto bi se bilo ko sekirao,kako ce ova SACICA LJUDI,da otplati kredit?Vlada je vrlo hitro uspela da nabaci pare od naroda,ovo je vrlo kompleksna stvar,mora da se poradi na tome,bar jedno godinu dana.Dotle ce neko da se samoubije ili umre(bice ih manje).Lakse je uzeti nego uciniti neki ustupak.Dokle ce obicni smrtnici da placaju sve i svasta.Banke nemojte da dirate,one su NEPRIKOSNOVENE!Ko sisa sitnu boraniju?Uzeli ste kredite,sad trljajte glavu,mi sa tim nemamo nista.Mi se ne zurimo,samo polako,kad bude,ako bude

special image