• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kriza snažno drma još samo u Srbiji

Izvor MONDO/Agencije

Srbija je jedina zemlja u jugoistočnoj Evropi koja će u 2015. godini ostati u recesiji i imati pad bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopšteno je iz Svetske banke. Premijer Vučić kaže da neće biti recesije.

Prema polugodišnjem izveštaju Svetske banke za jugoistočnu Evropu, u ovoj godini rast se očekuje u svim zemljama regiona, osim u Srbiji, u kojoj će pad BDP-a iznositi 0,5 odsto. Premijer
Aleksandar Vučić misli da do toga ipak neće doći.

Vodeći ekonomista Svetske banke, Galina Andronova Vinslet, rekla je na konferenciji za novinare u Beogradu da će Srbija, verovatno, ostati u recesiji (bez rasta bruto domaćeg proizvoda) zbog slabe domaće tražnje i teške fiskalne konsolidacije.

"Srbija treba više nego druge zemlje u regionu da se trudi da privuče investitore", dodala je ona i navela da Srbija mora da stvori jaku poslovnu klimu koja će omogućiti kompanijama da bolje rade.

Na konferenciji za novinare istaknuto je da je u Srbiji i veliki problem nenaplativih potraživanja koja imaju banke, kao i da su državna preduzeća koja čekaju privatizaciju smanjila proizvodnju, a podbacio je i izvoz usluga iz Srbije.

U izveštaju se navodi da je šteta od poplava u Srbiji 4,7 odsto BDP-a, a privreda je najviše štete pretrpela zbog oštećenja postrojenja za proizvodnju struje. Dodaje se da gotovo nijedan segment privreda Srbije i BiH tokom poplava nije bio pošteđen.

"Verovatno će rast da bude ograničen u 2015. zbog poplava i slabog oporavka BiH i još jedne recesije u Srbiji. Očekuje se rast od više od tri odsto u 2015. u ostatku regiona, s tim da će ekonomski rast u Makedoniji dostići 3,8 odsto", ocenjeno je u izveštaju Svetske banke.

Makedonci će porasti 3,5 odsto

Privreda BiH biće u sporom oporavku sa rastom od 1,5 odsto, dok će Albanija imati rast od tri odsto, Crna Gora 3,4, a Makedonija 3,5 odsto.

U izveštaju je navedeno da se u regionu očekuje skroman oporavak, uz projektovani prosečni rast od 1,3 odsto.

Zemlje koje su obuhvaćene izveštajem Svjetske banke su Srbija, BiH, Makedonija, Albanija i Crna Gora.

"Slaba domaća tražnja biće problem celog regiona", upozorava se u izvještaju, a kao razlog se navodi slabo poverenje potrošača i privrede i ističe da je ključna pretpostavka za dalji ekonomski razvoj regiona jugoistočne Evrope - strukturne reforme i dalja fiskalna konsolidacija u regionu.


VUČIĆ: MISLIM DA NEĆE BITI RECESIJE

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija neće biti u recesiji ove godine što će "biti veliki uspeh za zemlju koja rešava pitanje finansija".

Vučić je za B92 pojasnio da procena Svjetske banke da će Srbija ove godine imati - 0,5 odsto BDP ne znači pad, već praktično rast privredne aktivnosti, s obzirom na to da je pad pre toga bio veći.

Zamoljen prethodno danas na jednom skupu drugim povodom, da prokomentariše procenu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) po kojoj je očekivan rast bruto-domaćeg proizvoda (BDP) Srbije ove godine svega 0,5 odsto, dok je septembra prošle godine EBRD predviđala rast od dva odsto, Vučić je naglasio da "prvo moramo svoj sistem da ozdravimo", da bi privreda pokazivala pozitivne rezultate.

Ovim povodom ogalsio se i srpski ministar finansija Dušan Vujović. On je na prvom panelu konferencije Juromani u Beču potvrdio premijerov optimizam i rekao da očekuje trend rasta od 2016. godine.

I ministar Vujović je podsetio da je Srbija imala problem sa majskim poplavama, ali je i ukazao da se prema poslednjim procenama vidi da smo uprkos svemu na pozitivnom putu.

Vujovim misli da boljitak za godinu danaa očekuju i građani jer tvrdi da postoji " paradoks da se uprkos smanjenim platama u javnom sektoru i penzijama, što je Vlada sprovela u okviru fiskalne konsolidacije, potrošnja građana povećala".

"Imamo ozbiljne pokazatelje da građani posežu za svojim ušteđevinama da bi povećali potrošnju, a to ljudi rade onda kada su im očekivanja pozitivna, što dokazuje da imaju poverenje u poteze vlade", kazao je Vujović dodajući da građani veruju da će se za dve do tri godine Srbija ozbiljno oporaviti.

Komentari 30

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

pera

Pa šta će lider na ovu činjenicu da kaže.Gde su te investicije i investitori.Dokle bre više da lažete ovaj napaćeni narod.

ilegala

Da li je moguce da je ovaj covek premijer? Sta kaze da je u pitanju rast jer je prethodni pad bio veci? Nebuloza nebulozu stize.

kg

Sa Acom će da nas drma još najmanje 4 godine.Dokazani i potvrđeni ekspert koji ima podršku dva miliona glasača.

special image