• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova malinarska saga:Sastanci, pretnje, blokade...

Izvor MONDO/Tanjug

Tek je kraj februara a, kao i svake godine, već kreće saga o ceni malina, koja je nekih godina eskaliraala i u blokade puteva. Malinari su danaa zatražili sastanak o ceni svog proizvoda ni manje ni više nego sa premijerom.

Srpski malinari krenuli su i ove godine uobičajenim putem u prodaji svoje robe, koji već godinama jedini primenjuju od svih grana poljoprivredne a i šire proizvodnje. Sa sastanaka u Užicu istaknut je zahtev da se najviši državni vrh angažuje oko njihove privatne naplate prošlogodišnjeg roda, a potom i oko avansne prodaje ovogodišnjeg.

Malinari, ni manje ni više, nego traže kartelsku, odnosno ujednačenu cenu.

Malinari Zlatiborskog i Moravičkog okruga, okupljeni u Savez "Srpska malina", zatražili su danas nastavak razgovora sa premijerom Aleksandrom Vučićem, od koga očekuju da im organizuje sastanak sa hladnjačarima, kako bi uskladili tržišnu cenu maline prošlogodišnjeg roda.

"Za prošlogodišnju malinu još nije obračunata krajnja cena. Malina je otkupljivana po neujednačenoj ceni od 170 do 270 dinara po kilogramu sa PDV-om u različitim krajevima zapadne Srbije. Mi tražimo izjednačavanje cene prošlogodišnje maline", rekao je za Tanjug predsednik Saveza "Srpska malina" Milutin Živković.

On je, na današnjem sastanku malinara u Užicu, još jednom istakao da će se, tek kada se taj problem reši, razgovarati o akontnoj ceni ovogodišnjeg roda.

Prema rečima sekretara udruženja "Vilamet" iz Ivanjice Stojana Ocokoljića, malinari iz tog kraja koji proizvode jednu petinu malina u celoj Srbiji, akontna cena ovogodišnjeg roda morala bi da bude najmanje 2,3 evra.

"Sve ispod te cene za nas je neisplativo zbog povećanja cena đubriva, preparata i cene rada. Ako država može strancima da da 10 hiljada evra subvencija po zaposlenom radniku, mi tražimo da nama daju samo 50 evra po jednom zaposlenom u malinarstvu i biće svi zadovoljni", kaže Ocokoljić za Tanjug.

Savez "Srpska malina" o akontnoj ceni maline za ovu godinu razgovaraće na sastanku u aprilu.

Sastanku malinara u Užicu prisustvovalo je 12 udruženja malinara iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miroslav

Dobro je sto trazis platu od 3000 eura ali ne vidim sta nudis za tu platu.Ovi ljudi bar imaju malinu koja je jedan od retkih izvoznih STRATESKIH proizvoda ove zemlje.

Милан

@Miroslav Па ако имају СТРАТЕШКИ производ ове земље, зашто га онда не продају него да им држава гарантује цену. Одговор: зато што има доста јефтинијих произвођача у Европи а наши желе да уложе 10.000 евра и да за годину дана зараде 150.000. Имам пријатеље који се баве узгојем и малина и боровница (од чега су неки почетници) и за четири године су вратили уложена средства и сада имају енормну зараду (за три месеца рада на непун хектар засада зараде 10.000 евра)

VOLIM I JA VAS

@Miroslav Dragi moj Milane posto vidim da se "veoma razumes u poljoprivrednu proizvodnju tj. vocarstvo" a vidi se da ti i ekonomija zaista ide od ruke , a srbija prosto vapi za takvim "strucnjacima" ja ti nudim 1ha da posadis maline i da se obogatis ili jos bolje dacu ti da oberes moje maline i da podelimo zaradu pola pola a ja cu sve ostalo da uradim da bi doveo maline do branja.

special image