• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić: Imamo pravo iznenađenje u budžetu!

Izvor MONDO/Agencije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su u prva dva meseca ove godine ostvareni "izuzetni i neočekivani rezultati" u budžetu i da će revizija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za dva meseca proći bez većih problema.

 On je na otvaranju trodnevnog Kopaonik biznis foruma kazao da su prihodi u januaru i februaru 2015. za 17 milijardi dinara veći od očekivanih, dok su rashodi bili za 21 milijardu manji.

"Ako se ovako nastavi možda ćemo morati da pravimo rebalans budžeta, ali biće to dobar rebalans", kazao je Vučić.

Prema rečima premijera, u prva dva meseca ove godine zabeležen je i suficit, što je prvi put u novijoj istoriji.

On je rekao da očekuje da će ove godine biti rešen i problem Železare "Smederevo" i pančevacke Petrohemije, ističući da će to biti veliki izazovi za Vladu. 

Primetivši da za građane Srbije nikad nije bio važno da razmišljamo nekoliko godina unapred, a da smo se neretko i podsmevali onima koji su imali petogodišnje planove, Vučić je rekao da je prilikom opredeljivanja za restriktivne mere ideja billa da se novom strategijom donese razvoj Srbiji, a tome je prethodilo sređivanje javnih finansija.


imo

"Nažalost mi moramo da platimo račun loše politike i od toga ne možemo da se sakrijemo. Možete da me volite ili ne volite, ali mi moramo da štedimo i na platama i na penzijama.

Preuzeli smo mere na sređivanju javnih finansija, zbog čega posebno zahvaljujem ekonomistima koji su umeli da prepoznaju težinu mera koje donosimo, ali i Fiskalnom savetu jer bez njihovih kritika ali i podrške nismo mogli da postignemo ovo što smo uspeli do sada", naveo je Vučić i dodao da nama predstoji doba za rast.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da će ova godina za NBS, Ministarstvo finansija i banke biti ta u kojoj će se rešavati problem visokog udela nenaplativih kredita u Srbiji.

"Udeo nenaplativih kredita je visok, ali potencijalni gubici su u potpunosti pokriveni", poručila je guvernerka na Kopaonik biznis forumu i dodala da je bankarski sektor likvidan.
Osnaživanje finansijskog sektora je, kako je kazala, i jedan od bitnih stubova u programu MMF-a.

"Bilansi banaka će se procenjivati na način kako se to radi u EU, a uz pomoć najboljih revizorskih kuća, a u interesu stabilnosti sistema u Srbiji", rekla je ona.

Govoreći o reformama, Tabaković je navela da Srbija ima pred sobom samo dva izbora - da uspe ili da uspe.

"Znamo koje mere bi trebalo da preduzmeno i nemamo prostora da im nalazimo mane", rekla je Tabaković na Kopaonik biznis forumu.

Guverner je rekla da je rukovodstvo NBS u sadašnjem sastavu, uspelo da održi cenovnu i finansijsku stabilnost i da održi inflaciju na niskom i stabilnom nivou.

"Srbija je ranije bila rekorder po visini inflacije od oko 12 odsto, a danas se inflacija kreće oko donje granice cilja", rekla je Tabaković podsetivši da se Srbija nalazi među onim evropskim zemljama koje imaju nisku inflaciju.

Ona je istakla da centralna banka držu prosečne dnevne oscilacije kursa u toku godine na oko 0,12 odsto, dok su ranije, kako je rekla, dnevne oscilacije kursa bile daleko veće, i "pitanje je kome su išle na korist, a kome na štetu".

Danas, kazala je, jedini interes je finansijska stabilnost države.

Na Kopaoniku je danas počeo trodnevni ekonomski forum na kojem predstavnici vlasti, ekonomisti, privrednici i bankari razgovaraju o najboljim modelima za podsticanje privrednog rasta u Srbiji.

Tema 22. Kopaonik biznis foruma je "Srbija 2015-30: Nova vizija industrijalizacije privrede i modernizacije društva".

Forum organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, a okupiće 550 učesnika, među kojima su i ambasadori, predstavnici međunarodnih finansijskih institucija i organizacija u Srbiji. 

Komentari 51

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aca

Mozda se ne uklapam u pricu ali cisto kakva je situacija kod nas. U velikoj privatnoj firmi (radim), nema sanse da se nadje dobar elek. Inž. A gde su? Van! Pa koje pametan neka brise, dok jos moze ovde ce uvek biti lose.

KRSTIVOJE

Ovo što Vučić priča o iznenadjenjima baš sam iznenadjen. Gore vlade od ove nema i nikad je neće biti! Srbi uzmite se upamet da 1+1 nije uvek 2. Pošto sam ja agnostik, neka vam je ovaj odozgo u pomoć!

Dejan

Da li je ijedna Vlada od 2ooo-e podnela zavrsni racun?

special image