• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Dogovoreno da struja poskupi 15 odsto

Izvor Beta

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Deheng Kim rekao je da novim aranžmanom iz predostrožnosti Vlada preuzela obavezu da poveća cenu struje za 15 odsto od aprila (posle grejne sezone).

"U memorandumu Vlade Srbije i MMF-a povodom trogodišnjeg aranžmana jasno piše da će struja u ovoj godini poskupeti 15 odsto, a razmotrićemo da li će biti neophodna poskupljenja u narednoj godini", kazao je Deheng Kim na panelu o strategiji ekonomskog razvoja Srbije na Biznis forumu na Kopaoniku.

Kim je dodao da se Vlada Srbije aranžmanom sa MMF-om obavezala i da će broj zaposlenih u javnom sektoru smanjiti za pet odsto, što, kako je naveo, ne znači da će u tom procetnu biti otpušteni zaposleni u tom sektoru.

Kako je objasnio, očekuje se da će prirodni odliv, odnosno odlazak u penzije i u druge službe iz javnog sektora, biti 3,5 odsto, a da se uštede mogu postići u tom sektoru i na drugi način, tako da je moguće da ne bude nikakvog otpuštanja zaposlenih u javnom sektoru.

Kim je istakao da MMF od Srbije ništa ne traži silom, već se zajednički nastoji da se nađu najbolja rešenja za fiskalnu konsolidaciju i podsticanje privrednog rasta.

Komentarišući mogućnost da se zbog dobrih rezultata u budžetu u prvim mesecima ove godine, ublaže mere štednje, Kim je kazao da je preporuka MMF-a da se postignute uštede iskoriste za prevremenu otplatu državnog duga, kao i da se eventualni prihodi od privatizacije takođe koriste za otplatu dugova i investicije.

"MMF nikada ne onemogućava dobre investicije", kazao je Kim.

Šef Kancelarije Svetske banke Srbiji Toni Verheijen je kazao da će finansijska konsolidacija u Srbiji imati smisao samo ako dovede do ekonomskog rasta koji će doprinositi smanjenju siromaštva.

Najavio da će za nekoliko nedelja SB objaviti analizu problematičnih oblasti u Srbiji i načinima kako da se one poboljšaju.

 Vereheijen je kazao da se slaže sa premijerom Srbije da nema dovoljno infrastrukturnih projekata kako bi se iskoristile raspoložive investicije, ali je istakao i da ima projekata za koje su opredeljena aredstva, ali se ne primenjuju.

On smatra da nisu dovoljno iskorišćene šanse za razvoj poljoprivrede u Srbiji i da nekoliko većih javnih preduzeća u Srbiji poput "Srbijagasa", "Elekroprivrede Srbije" i "Puteva Srbije" mogu da doprinesu boljem stanju u javnim finansijama, umesto da koštaju državu.

Komentari 20

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

GRGA

A da se dogovorite da povećate plate,to ne,a?!

Deki

Ko nama uopste vodi zemlju,mmf i ti stranci?

Gagi

Da ima volje i zelje za reformom javnog sektora konkretno EPS-a struja ni u kom slucaju ne bi poskupela,ovako parazitski drzavni sektor se i dalje mora necim izdrzavati a po obicaju najlakse je udariti po dzepu vec osiromasenih gradjana.

special image