• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slovak "navukao" Esmark i preotima Železaru?

Izvor MONDO/Agencije

Holandska kompanija Esmark Jurop (Europe) i njen osnivač iz SAD Bušar Grupa, podnele su sudu u Pensilvaniji tužbu protiv slovačkog biznismena Petera Kamaraša zbog navodne prevare.

Slovak je navodno prevario Esmark u procesu privatizacije Železare Smederevo, zbog čega su pregovori na tenderu sa srpskom Vladom propali, a sada pokušava da preuzme upravljenje Železarom.

Kamaraš se tuži zbog kršenja ugovora, zloupotrebe poverljivih informacija i nefer konkurencije, navodi Esmark Jurop u saopštenju.

Esmark Jurop i Bušar Grupacija traže odštetu u iznosu od više od 100 miliona dolara, navedeno je u saopštenju koje je preneo Tanjug.

Naivni Amerikanci?

U tužbi Esmark navodi da se Kamaraš postavio kao investitor i agent na strani Esmarka Jurop, da bi došao do poverljivih informacija o Esmarkovoj strategiji za Železaru, a da je istovremeno potkopavao kompaniju Esmark.

Kamaraš je navodno korist ostvarivao tako što je znao da njegove kompanije snabdevaju Železaru gvozdenom rudom nižeg kvaliteta od standardnog, kao i drugim materijalima po višoj ceni od tržišne, a "takva praksa i varanje kada je reč o kvaliteteu i sadržaju materijala nije deo Esmarkovog plana za revitalizaciju Železare".

Zato je sabotirao Esmark, pošto bi u slučaju uspešne kupovine njegovi interesi bili ugroženi.

Posledica njegovih aktivnosti jeste prekid pregovora o privatizaciji Železare Smederevo, što bi Kamarašu omogućilo da privatizuje Železaru tako što će voditi novi upravljački tim, dodaje se u saopštenju.

Esmark Kamaraša tereti i za lobiranje kod članova Privatizacione komisije da glasaju protiv Esmarkove ponude.

RASKINUTO ORTAŠTVO?

Biznismen Peter Kamaraš je vlasnik kompanije Pikaro sa sedištem u Košicama. Njega je beogradska štampa u februaru prepznala kao jednog od potencijalnih šefova menadžmenta koji će na proleće ući u Železaru Smederevo.

Nesuđeni partner Jugoremedije

Peterov sin, Juraj Kamaraš, takođe je biznismen i vlasnik je slovačke farmaceutske industrije Imuna, koja je svojevremeno bila zainteresovana za iznajmljivanje pogona zrenjaninske Jugoremedije.

Kamaraš, osim kompanije Pikaro u Slovačkoj ima još nekoliko firmi, i već je sarađivao sa Železarom u Smederevu.

Beogradska "Politika" je nezvanično saznala da su Esmark i Pikaro, odnosno njihovi vlasnici Džejms Bušar i Peter Kamaraš, imali zajedničku strategiju za preuzimanje 80 odsto kapitala srpske čeličane.

Po toj strategiji, Esmark bi proizvodio čelik i obezbeđivao tržište, a Slovaci bi bili zaduženi za sirovine.

Plan je bio do tančina razrađen, ali kako tvrdi neimenovani sagovornik tih novina, u jednom trenutku je došlo do razmimoilaženja. Upravo tada su i pregovori sa Vladom Srbije krenuli "nizbrdo", a glavna tačka spoticanja su bile sirovine.

Amerikanci su umesto 200 miliona dolara, koje su tražili od naše vlade u vidu garancija za kredit za nabavku sirovina, udvostručili sumu, a prema pisanju pojedinih listova, tražili su čak i 800 miliona dolara.

Komentari 15

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Radnik zelezare sd

Cisto sumnjam da se nasi strucnjaci nisu ugradjivali u cenu ne samo rude vec i toplih obroka za radnike,investicija po pogonima i ko zna gde sve ne...Ne bi oni drzali zelezaru u zivotu badava!

Bojan

To je dokaz da bi sutra taj Slovak prevario i nas narod,ma svi su isti...Da li ste vi normalni vise??? Daj bre zaposlite nase mlade ljude tamo koji su zavrsili fax metalurgiju,etf,masinstvo a ne nocne plagijat megakretenske skole, i dajte im dobre plate i ti isti mladi nece bezati odavde, dosta vise sa strancima,hocemo da stvaramo nase....

Crni

Trebao bi neko da odgovara od nasih. Kupovali su celik sumnjivog kvaliteta i jos po skupljoj ceni. Alo bre dokle vise da trpimo plajcku...Sve bih ja drzavne firme prodao svajcarcima pa da vidis kako bi radile u plusu. Mi smo narod koji bi samo nesto da smuva

special image