Istraživači američkog Univerziteta Kornel su primetili da buka tokom vožnje avionom može da utiče na percepciju ukusa hrane koju jedemo.

Istraživanje je doprinelo razumevanju takozvane multisenzorne percepcije i pokazalo je da i zvučni podražaji imaju ulogu u doživljaju ukusa.

Konkretno, primećeno je da zvukovi putničkih aviona, koji često prelaze 85 decibela, utiču na smanjenje osetljivosti na slatko i na povećanje osetljivosti na takozvani "peti ukus" koji mnogi opisuju kao puni, mesni ukus.

"To saznanje moglo bi da pomogne u prilagođavanju jela koja se poslužuju u avionima, koja putnici često kritikuju", kažu stručnjaci.

Neke kompanije tu činjenicu već uzimaju u obzir pa je tako, na primer, jedna nemačka aviokompanija primetila je da je među putnicima sok od paradajza podjednako popularan kao i pivo. Sprovedeno je istraživanje, i ispostavilo se da pritisak u avionima utiče na ukus soka od paradajza.

Međutim, nauka nudi i dodatno objašnjenje - poznato je da sok od paradajza sadrži aminokiselinu glutamat koja utiče na "peti ukus" pa prijatan ukus tog soka dolazi do većeg izražaja u avionu.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.