• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Antić: Ne zaljubljujemo se više u cevi

Izvor MONDO/Tanjug

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je da Srbija razmatra sve projekte koji mogu da dovedu gas u ovaj deo Evrope, i da "više neće da se zaljubljuje ni u jedan projekat".

On je na 15. Ekonomskom samitu rekao da u prvom planu ostaje i dalje snabdevanje gasom od ruskog Gasproma, ali da sa druge strane Srbija razmišlja i o novim projektima, poput Turskog toka i snabdevanja gasom iz Azerbejdžana.

Antić je nave da je otvorenost Srbije ka više izvora gasa važna i zato što se u 2019. godini završava ugovor Gasproma i Ukrajine o tranzitu gasa kroz tu zemlju, što nameće potrebu da Srbija "ubrza pokušaje da obezbedi nove izvore i rute snabdevanja".

 Govoreći o Turskom toku, on je rekao da njegova realizacija suštinski ne zavisi od Srbije, ali da on mora da bude u skladu sa energetskim paketom, i da u njegovu realizaciju budu uključeni Gasprom i Evropska unija.

"Srbija pre svega gleda projekte koji će joj omogućiti da bude tranzitna zemlja. Mi ćemo s Grčkom, Makedonijom, Mađarskom i Austrijom, kroz koje bi prošao Turski tok, razgovarati o tom projektu", rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, projekat koji je takođe vredan pažnje je gasni pravac iz Azerbejdžana putem TANAP i TAP gasovoda.

"Mi smo svesni ograničenja kapaciteta tog gasovoda, ali spremni smo i da razgovaramo sa svim partnerima da preko tog gasa obezbedimo novi izvor", rekao je Antić.

On je naveo da je najvažnije da imamo demonopolizovanu poziciju snabdevanja gasom, kako bi snabdevanje bilo sigurno, al i da građani i privreda imaju najpovoljnije cene gasa.

Srbija, energetiku ne doživljava kao politiku, nego kao budućnost zemlje, i stav o tome ne može biti emotivan, već realan, rekao je Antić.

"Naša javnost mora da razume da je potrebno da se izgradi više veza sa susednim državama, jer će samo veći broj interkonekcija obezbediti sigurnost i bezbednost", zaključio je Antić.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SRB

NARCISOIDNA VLAST, FOBIČNOG SMERA, €-FANOVI!

joca

Evo ga nezavisni cevofil

special image