Sa zdravstvenim problemima i neizvesnošću oko nastupa Jovića i Marjanovića, Crvena zvezda Telekom dočekuje finale Superlige i tradicionalne junske okršaje za titulu. Po tradiciji, do ove sezone, te duele je i gubila.

Upravo tu činjenicu, pored ostalih, trener crveno-belih Dejan Radonjić istakao je u najavi prvog derbija (petak, 21.00 čas), razgovarajući o pripisivanju uloge favorita njegovoj ekipi.

"Samo ti igrača Partizana iz aktuelne ekipe nisu bili prvaci i to govori protiv koga igramo", rekao je on na konferenciji za novinare u hali Pionir.

Radonjić je podsetio da se imenicom "favorit" mnogo baratalo pre i tokom aprilskih "kvalifikacija za Evroligu" večitih rivala, koje je Zvezda završila sa obezbeđenom vizom za elitu (3:1).

"Sećam se i situacija u plej-ofu, kada smo pred polufinale imali specifične analize, pa smo pre tih utakmica slušali da je odnos snaga '50-50', da zavisi od petorki koje igraju, pa smo posle 1:0 za nas mi proglašavani favoritima, pa su posle 1:1 oni bili favoriti... Sve je to rečeno u zavisnosti od toga ko je iznosio ocene", podsetio je trener Zvezde i podvukao:

"Da smo svi zdravi, da smo manje potrošeni, bio bih siguran da bez problema možemo da iznesemo svih pet mečeva bez problema".

Kroz jako dugu sezonu, započetu utakmicom protiv Levskog 3. oktobra, Zvezda je odigrala skoro 80 utakmica. Sa najljućim rivalom se samo ove kalendarske godine sastajala osam puta, a skor "večitih derbija" u takmičarskoj 2014/15. je 6:3 za crveno-bele.

Radonjić je podsetio da je njegov tim ove sezone već izlazio na kraj i sa jačim i kompletnijim crno-belima, uz ogradu da je i Zvezda u tim mečevima bila spremnija i zdravija u odnosu na trenutnu situaciju.

"U situaciji kompletnih timova i dobrog zdravstvenog biltena pokazali smo kvalitet i protiv jačeg Partizana nego što je sada", dodao je Radonjić.

Ogromna iscrpljenost igrača oba tima bila je u polufinalu ABA lige lako vidljiva golim okom. U kalendarskom sistemu "dan za dan" i jedni i drugi su u aprilu pretrpeli ogromnu potrošnju. Sada će se igrati na svaka tri dana.

"Od tog polufinala i završetka te serije, odigrali smo 18 mečeva za kratko vreme. Ipak je to dosta. I to je bilo pre određenog vremena, uz mogućnost da su igrači manje potrošeni. Ipak smo mi odigrali najviše mečeva, poprilično više od drugih timova, pa i od Partizana. Sistem je takav kakav jeste, nećemo neku vrstu opterećenja razmišljajući o tome...  Kako je nama, tako je i njima".

Koliko je, nakon svega rečenog, realno očekivati atletsku košarku kao u završnici regionalne lige?

"Pre svega, mislim da ćemo i mi i Partizan pokušati da igramo na način na koji smo igrali čitave godine. Koliko je to moguće posle svega ovoga - videćemo. Hoću da igramo mnogo bolju odbranu nego u zadnjim duelima, ne samo protiv Partizana, u kojem nismo bili ni blizu ono što smo igrali. Za to nam je potreban atletski kapacitet koji imamo, ali naš kapacitet je trošen čitave godine i sada smo došli do momenta da ponovimo energetski pristup na visokom nivou. Da li će ritam utakmica ostavljati traga? Moguće da da - ali, kako nama - tako i Partizanu".