Navalite na paprike, bilo koje, dobre su uvek, naročito tokom leta.
Paprika spada u najpopularnije povrće širom sveta, lako se gaji, a postoji široka paleta boja i čak 50 sorti!
Istorijski podaci iz Perua svedoče o tome da se paprika jela u Srednjoj i Južnoj Americi jela još pre 9.600 godina, piše Aleternativa za vas. Kolumbo ih je doneo u Evropu 1493.
Osim primamljivog ukusa, paprike imaju i određena lekovita svojstva. Sadrže 92 odsto vode u 100 grama ploda, kao i šest grama ugljenih-hidrata, 0,99 grama belančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana.
Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6, B2, folne kiseline, pantotenske kiseline, niacina i kalijuma, vitamina K, mangan i magnezijuma.
Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala.
Sadrži četiri puta više vitamina C od pomorandže i preko 30 nutrijenata iz skupine karotenoida. Zbog toga je paprika supernamirnica koja ima antioksidativnu moć.
Paprika je bogata karotenoidom zeaksantinom koji je važan za zdravlje očiju, a naročito je bitno jesti paprike tokom obih vrelih dana jer štite naše oči od UV zraka, pogotovo u vrijeme jakog sunčevog zračenja.
Ako niste znali, paprika smanjuje rizik od raka prostate. U jednoj studiji praćena je grupa muškaraca kako bi se pronašla veza između visokog unosa vitamina C, odnosno zelene paprike, i smanjenog rizika od raka prostate. Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koji su pojačano unosili zelene paprike i brokuli bila manja pojava ove bolesti. Komponentama iz paprike – likopen, beta karoten, vitamini C i A, retinoidi značajno smanjuju rizik od raka prostate.
Preliminarna istraživanja pokazuju da paprika ima određena antikancerogena svojstva važna za prevenciji raka jednjaka i želuca.
Redovno konzumiranje utiče i na lep ten i kosu, a naročito se preporučuje osobama bele puti jer kontroliše proizvodnje melanina.
Ako imate problem da zaspite, jedite papriku za večeru, jer će vas vitmain B u njoj opustiti. I ako ste na dijeti, navalite slobodno na paprike. Ima malo kalorija, a mnogo vode pa će vas brzo zasititi. Nedavna istraživanja pokazuju da crvena paprika aktivira termogenezu i tako podstiče sagorevanje kalorija. Iako ne sadrže kapsaicin, koji čili čini ljutim, paprike ubrzavaju metabolizam ali ne ubrzavaju rad srca i podižu krvni pritisak.
Najnovije vesti, savete, preporuke i zanimljivosti u vezi sa zdravljem, čitajte i na našoj Facebook stranici MONDO Klinika.