Italijanski proizvođači, učesnici sajma hrane koji se ove nedelje održava u Londonu, kažu da njihovi rezanaci, ulje i hleb od konoplja neće omamiti onog ko ih bude jeo već će mu pružiti zdravu, ukusnu alternativu tradicionalnim proizvodima od žitarica.
"Ovde je reč o pravoj organskoj hrani", tvrdi Marcio Fjore (30) poljoprivrednik koji na svom imanju na jugu Italije proizvodi ulje i brašno od konoplja.
"Konoplje ne zahteva upotrebu ni pesticida, ni đubriva, već samo umerenu količinu vode", objašnjava on.
Konoplje se najčešće dovodi u vezu sa psihoaktivnim dejstvima marihuane, ali pojedine vrste ove biljke mogu se uzgajati u prehrambene svrhe.
Visoko rastuće vrste konoplja, koje sadrže neznatnu količinu psihoaktivne materije tetrahidrokanabinol (THC), već dugo se uzgajaju za proizvodnju hrane i drugih proizvoda. Italija je na ove biljke ukinula zabranu 1998.
"Moje zasade redovno kontroliše italijanska policija kako bi se uverila da je THC u dozvoljenim granicama", navodi Fjore, jedan od 200 italijanskih proizvođača koji izlažu svoje proizvode u Londonu.
Fjore je pored degustacije špageta od kanabisa posetiocima ponudio da probaju i keks i ulje od konoplja, koje ima jači, orašast miris.
Semenke konoplja su jedan od najbogatijih izvora biljnih proteina, sa visokom koncentracijom omega masnih kiselina.
Sa Bolombojem je druga priča! Vojnik Zvezde se vratio, a jedan važan detalj može da "pogura" tim do plej-ofa
Jovanović spasao Partizan: Odbranio penal, "zaključao" gol i sačuvao tri boda za kraj godine!
Partizan je u problemu, a postoji samo jedno rešenje: Prvi ispit je pao, vreme je za popravni!
Ovo je trudna verenica ubijenog Nikole iz Kaluđerice: Napadači pucali kroz prozor, čula se vriska i škripa guma
Lalatović skočio na Dudića, novinari sprečili tuču! Pogledajte haos posle utakmice u Novom Sadu