• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliki pomak: Srbija najviše napredovala u regionu

Izvor MONDO/Tanjug

Srbija se ove godine, prema kriterijumu lakoće poslovanja na listi Svetske banke "Duing biznis 2016" (Doing business) našla na 59. mestu, što je skok od čak 32 pozicije u odnosu na prošlogodišnju listu.

Lista "Duing biznis" rangira ukupno 189 zemalja, a u odnosu na zemlje regiona Srbija je ostvarila ubedljivo najveći napredak, dok su dve zemlje nazadovale - Albanija i Crna Gora.

Najveći napredak Srbija je ostvarila u oblasti izdavanja građevinskih dozvola i poreza.

"Dobijanje građevinskih dozvola je jeftinije, a takođe je uvedena obavezna inspekcija osnovnih radova", piše u izveštaju "Duing biznis 2016".

Srbija je sa neslavnog 186. mesta iz prošlog izveštaja za 2015. godinu napredovala za 47 mesta, na 139. poziciju kada je reč o izdavanju građevinskih dozvola.

Kada je reč o porezima, u izveštaju je navedeno da je Srbija sa 165. mesta skočila napred za 22 pozicije na 143. mesto.

Plaćanje poreza za firme je jednostavnije, budući da je uvedena mogućnost objedinjene uplate poreza i doprinosa, i to elekstronskim putem.

S druge strane, konstatuje SB, povećana je poreska stopa poreza na imovinu i takse za zaštitu životne sredine.

Prema kriterijumu započinjanja biznisa, Srbija je na 65. mestu, u pogledu dobijanja priključka za struju na 63, a po upisu imovine u katastar na 73. mestu.

Pozitivan signal za investitore

Napredak Srbije na Duing biznis (Doing business) listi Svetske banke je jako dobra vest i pozitivan signal za potencijalne ulagače koji razmišljaju o Srbiji kao investicionoj destinaciji, izjavio je predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) Zoran Petrović.

Po indikatoru međunarodne trgovine Srbije je na 23. mestu, na 50. po indikatoru Stečani postupak, 81. mestu po indikatoru - zaštita manjinskih investitora, 73. po indikatoru sprovođenja ugovora.

Po osnovu udaljenosti do najboljeg rezultata, broj bodova Srbije je porastao sa prošlogodišnjih 65,25 na 68,41 ove godine, što znaci da je poslovno okruženje u Srbiji, prema svim indikatorima Izveštaja o poslovanju prošle godine, zabeležilo poboljšanje u apsolutnom smislu.

Najbolje rangirana ekonomija u regionu je BJR Makedonija i nalazi se na 12. mestu od 189 ekonomija iz celog sveta.

Ta zemlja ima izuzetne performanske u nekoliko oblasti lakoće poslovanja, a takođe je sprovela reforme u toku prethodne godine.

Tako je, na primer Makedonija dodatno pojednostavila proces započinjanja poslovanja uvođenjem obavezne onlajn registracije.

Komentari 109

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SRB

A, TEK NATO-PSIHOPATE I ŠIZOFRENIČARI?!

Cika Toma

Nestasica botova na birou 😂

Nikola

Kapiram da ovi botovi vec imaju spreman tekst koji unose. Nisam siguran da unajmljuju osobe koje znaju da razmisljaju da bi radili to sto rade.

special image