• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pitaću Putina za Fijat i 50 puta ako treba!

Izvor MONDO/Tanjug

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija nastaviti da insistira na tome da se omogući izvoz u Rusku Federaciju Fijatovih vozila bez carine.

"Kada je reč o Fijatu, neki mi se smeju što treći put pitam Putina za Fijat. Pa pitaću ga 50 puta ako treba i jednom ćemo da dobijemo tu dozvolu", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Kako je objasnio, to je potrebno jer oko Fijata 10.000 ljudi ima posao.

"I ako uspemo da prodamo 10.000 automobila u Rusiji mi smo za tih 10.000 automobila uvećali naš BDP, radnici će moći da imaju veće plate, neki novi da se zaposle", rekao je Vučić.

On je dodao da će pozvati i nadležne u Kazahstanu, za koji se govori da blokira dobijanje dozvole, kako bi se ta blokada uklonila.

Inače, za proširenje spiska proizvoda koji se bez carina prodaju u Srbiji i Rusiji, a na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini od 2000, neophodna je potvrda Veća evroazijske ekonomske zajednice, na čijem je čelu Rusija.

Predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Milan Vukasović danas je za Tanjug izjavio da su razgovori o izvozu Fijata u Rusiju bili konstruktivni.

Vukasović, koji u Moskvi boravi u degelaciji privrednika Srbije, kaže da bi možda već narednih dana mogla da bude doneta konačna odluka o izvozu automobila iz Kragujevca, čime bi automatski carine bio oslobođen i izvoz ruskih automobila u Srbiju.

Premijer Srbije izjavio je da će sutra sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarati najviše o ekonomiji.

Vučić je posle razgovora sa ruskom vlašću i kompanijama tokom prethodna dva dana u Moskvi rekao da će sutrašnji susret s Putinom biti najvažniji i da će u fokusu biti - ekonomija.

"S predsednikom Putinom ćemo još jedanput proći sve i on daje potvrdu za sve dogovore koje smo napravili i koje ćemo napraviti", rekao je Vučić novinarima u Moskvi.

"Mene uvek najviše interesuje ekonomija, koja ne može da bude odvojena od političkih odnosa. Srbija je uspešna ukoliko joj je ekonomija jaka, ako budemo mogli da držimo fiskalni deficit pod kontrolom, ako budemo imali pozitivan rast bruto društvenog proizvoda u 2016. i 2017.", zaključio je Vučić.

Dupliran kapacitet skladišta u Banatskom dvoru

U Moskvi potpisan sporazum sa Gaspromom o dupliranju kapaciteta skladista gasa u Banarskom dvoru, uz ocenu Vučića da je to dodatni garant energetske stabilnosti i bezbednosti Srbije. Skladište u Banatskom edvoru ce umesto dosadašnjih 460 miliona kubnih metara gasa moci da primi milijardu kubnih metara. Sporazum su, u prisustvu Vučića, potpisali predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

On je istakao da je srpska delegacija u Moskvi imala sveobuhvatne i ozbiljne razgovore sa predstavnicima ruskih vlasti i kompanija, da je u različitim oblastima postignut veliki napredak i da je unapređena politička saradnja dve zemlje.

Vučić je rekao da će danas razgovarati jos sa rukovodstvom Gasproma, Ruskih železnica, investicionih fondova.

On je kao primer naveo saradnju sa Gaspromom i istakao da, ukoliko Srbija postigne dogovor s Rusijom u vezi sa proširenjem skladišta gasa u Banatskom Dvoru sa 460 miliona kubnih metara na milijardu, kao i izgradnju skladišta u Itebeju, da će to rešiti problem Srbije sa snabdevanjem gasom.

"Time bismo mnogo olakšali naše razgovore o interkonekcijama i pronalasku gasnih rezervi u budućnosti. To bi mnogo značilo za našu energetsku stabilnost i bezbednost", objasnio je Vučić.

Kako je dodao, sa ruskim partnerima bilo je reči i o uspostavljanju još niže cene gasa za neka od srpskih preduzeća, poput Azotare i MSK u Kikindi, koja gas koriste kao primarnu sirovinu.

"Time bismo od tih preduzeća mogli da napravimo izuzetno profitabilna preduzeća. Verujem da bi to moglo dodatno da napravi naš BDP većim i učini njegov rast većim od onoga što smo očekivali", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, razgovori su vođeni i o tome kako da Ruske železnice s nekim domaćim kompanijama učestvuju u održavanju srpske železničke infrastrukture, ali i o dolasku velikog broja građevinskih kompanija iz Srbije u Rusiju.

"Možemo da razmišljamo i o dugoročnim ugovorima za obavezne rezerve u Rusiji koje bi se napravile sa našim poljoprivrednim kompanijama. To znači da bismo mogli da uložimo u prerađivačku inudstriju, ali i da privatni sektor uloži više u prerađivačku industriju, jer kada dobijate petogodišnje i desetogodišnje ugovore onda nemate nikakav problem i da dobijete kredite od banke i bankarskog sektora", rekao je Vučić.



Komentari 128

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SRB

Hoćeš u €u i NATO a nećeš u EAU?! Hvališ Amere, €U, diluješ sa UAE, Katarom, voliš Tursku, albance, Hrvati, Bugari, Rumuni, veliki prijatelji, rasturaš Ssrbiju, a sad, kad je muka, 'ajde i Rusi nisu baš loši?! Šahovsku tablu, pa na ,,Kališ"! Sa botovima!

Aca

Fijat po sporazumu o trgovin moze u rusiju samo ako je 50% vrednosti po autu srpsko. Poznato je da u fijatu ima 99% delova iz eu/italije. Prema tome, strucnjaci konacno treba da shvate da rusija na taj nacin nece da uvozi italijanski auto. Jer on to zaista jeste

Milos

Ko veruje u ono sto nas premijer izjavljuje i izvaljuje,taj je na nivou deteta predskolskog uzrasta!! Nimalo se ne salim.

special image