• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveći u izvozu prebacili 3,2 milijarde evra

Izvor MONDO/Tanjug

Najvećih 15 izvoznika u Srbiji ostvarilo je od početka 2015. godine do kraja novembra izvoz vredan oko 3,2 milijarde evra, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Prema najnovijem izveštaju Ministarstva finansija o makroekonomskim i fiskalnim kretanjima, perjanica srpskog izvoza, kragujevačka fabrika Fijat-Krajsler automobili (FCA) Srbija ostvarila je za 11 meseci izvoz vredan 1,09 milijardi evra, dok je vrednost novembarskih isporuka "fiće" na strana tržišta iznosila 70,4 miliona evra.

Na drugom mestu je Železara Smederevo, koja je u posmatranom periodu povećala izvoz za 67,8 procenata na 295,9 miliona evra, od čega je novembarski vredeo 24 miliona evra. U celoj prošloj godini Železara je izvezla proizvode za 200,8 miliona evra.

Treći najveći srpski izvoznik, francuski Tigar Tajers (Tyres) je od januara do kraja novembra 2015. u inostranstvo plasirao robu za 270,4 miliona evra, a slede rusko-srpska Naftna industrija Srbije sa 253,8 miliona, slovenačko Gorenje sa 167,3 miliona, švedski Tetra pak prodakšn sa 163,9 miliona i HIP - Petrohemija sa 141,2 miliona evra.

Na osmoj poziciji je nemački Hemofarm sa izvozom vrednim 140,7 miliona evra, američki Filip Moris sa 139,2 miliona, južnokorejska Jura (Yura) 123,8 miliona, Jugoimport -SDPR 101,8 miliona, Impol seval 100,9 miliona, nemački Leoni vajering sistems saut 95 miliona, američki Bol pakovanja Evropa 89,4 miliona i na danski Grundfos Srbija sa 87,2 miliona evra.

Ministarstvo nije istaklo podatke o uvozu, odnosno največćim uvoznicima, mešu kojima su i neki od velikih izvoznika, kao ni o spoljnotrgovinskom deficitu.

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Кара-Мурза

Шта је ту српско?

Миле

@Кара-Мурза Радници. То је све. :D

Ahtung

@Кара-Мурза Arbajteri

special image