• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija formalno dobrodošla - kao operater Luke Bar

Izvor Tanjug

Nakon što je srpski premijer Aleksandar Vučić najavio mogućnost da Srbija kupi Luku Bar, iz Crne Gore stigla samo formalna dobrodošlica "kao i svi investitori".

 Luku Bar se neće prodavati, već samo njena delatnost Izvor: MONDO.me

Izvor: MONDO.me

Do zvaničnih informacija Radio Slobodna Evropa nije mogao da dođe ove nedelje a prema nezvaničnim, medijskim, Luka Bar se neće prodavati kao ostale kompanije, većće imati poseban tretman što znači da se ne bi prodavao većinski paket akcija, već delatnost preduzeća.

U programu privatizacije

Predsednik borda direktora Luke Bar Predrag Ivanović se, u izjavi Radiju Slobodna Evropa, načelno odredio prema nameri Srbije, a dobrodošlica svim zainteresovanim investitorima je, može se reći i opšta reakcija na Vučićevu najavu. "Luka Bar je, koliko sam informisan, ušla u Program privatizacije za narednu godinu i videćemo kako će taj proces ići. Svaki investitor koji je spreman da razvija Luku je dobrodošao odakle god da je", naveo je Ivanović.

Ovo u sredu nije bilo moguće proveriti, navodi RSE. U Ministarstvu ekonomije smo upućeni na Ministarstvo saobraćaja iz kog nije bilo moguće dobiti izjavu.

Samo dan nakon što je Srbija kupila 10 posto Crnogorskog elektroprenosnog sistema, premijer Srbije Aleksandar Vučić je najavio da bi u 2016. Srbija mogla da kupi Luku Bar i da ne računa na bilo kakve političke smetnje.

"Luka bar nam je potrebna iz nekoliko razloga, zbog smederevske Železare i za punu revitalizaciju naše privrede. Ako hoćemo da izvozimo pune proizvode, ne samo sirovine, onda nam je dobro da imamo luku, a imamo najjeftiniju železnicu. To je veoma važno za našu ekonomiju", rekao je Vučić, dodajući da Srbija nema sredstva da sama kupi Luku Bar, ali da bi uz odgovarajućeg partnera to mogla.

Vučićeva namera se, kako se navodi, uklapa u namere Saveta za privatizaciju koji je Luku Bar uvrstio u Plan privatizacije za 2016, što je, navodno, rezultat interesovanja koje je iskazala Srbija, ali i Kina.

LUKA OBELEŽILA 110 GODINA RADA

Marta 1905. u more je postavljen kamen temeljac barske luke, a godinu dana kasnije, zaključen je ugovor između crnogorskog Ministarstva finansija i "Barskog društva" o gradnji i eksploataciji barskog pristaništa sa dodatnom slobodnom zonom i železnicom do Skadarskog jezera.

Nakon Drugog svetskog rata počinje obnova Luke, a određivanje trase pruge Beograd-Bar, 1950.godine određen je i njen budući razvoj.

Neke od ključnih godina za Luku Bar su bile: 1971. kada je počela izgradnja druge faze kapaciteta 5 miliona tona, 1979. kada je njen veliki deo uništen u zemljotresu i 1992. kada su uvedene sankcije UN prema SRJ što se dramatično odrazilo na poslovanje Luke.

U međuvremenu, turska kompanija Global ports je kupila jedan ogranak Luke - Kontejnerski terminali i generalni tereti, a ove godine, Vlada je odlučila da u Plan privatizacije za 2016. uvrsti i Luku Bar.

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista blagonaklono gledaju na sve investitore koji bi unaprijedili Luku Bar.

"Dobrodošli su svi investitori koji žele da ulože u Luku Bar čime bi ona postala jedna od kvalitetnih evropskih luka imajući u vidu zaleđe same Luke i njen značaj za regionalni razvoj, ne samo zemalja sa Balkana nego i šire", kaže funkcioner DPS-a Zoran Jelić.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zeljko

Ma ne brinite, raspisace tender za menadzera luke Bar, kao sto su za zelezaru Smederevo.

Stole Ekonom

To vjerovatno rusi placaju. Treba im luka u Jadranu.

Serbia forever

Mi ne umemo da upravljamo ni jednom drzavnom firmom, pravimo ogromne gubitke, tako da ne razumem sta ce nam jos jedna takva drzavna firma!?

special image