• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Državnoj kasi baš dobro - "višak" 250 miliona €

Izvor MONDO/Agencije

Suficit u budžetu u ovom trenutku iznosi 250 miliona evra, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

 Aleksandar Vučić - Budžet u suficitu u januaru Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

"Suficit niko nije očekivao, niti je smatrao da je moguće da imamo suficit u januaru, jer suficit u januaru i februaru generalno nemate, nego je uvek značajno veliki deficit", rekao je Vučić na predstavljanju knjige "Ekonomske reforme u Srbiji i ko stoji iza njih".

"Dinar najčvršća valuta u regionu"

Premijer Vučić naglasio je danas da je dinar najčvršća valuta u regionu i da je potpuno stabilan, te negirao negirao da se radi o nekakvom istorijskom padu kursa dinara. "Pre osam do devet meseci kurs je bio 122,9, a pre tri i po godine 117,5 do 118. Za to vreme nikada nismo imali nižu stopu inflacije. Finansijski sektor je potpuno stabilan, ali postoji veća ponuda dinara. To rade NIS, i neka druga preduzeća, koja uzimaju neke druge valute. To je sezonski poremećaj, koji se dešava svake godine krajem decembra i u januaru", objasnio je premijer.

On je precizirao da takav rezultat nije postignut zbog velikog broja naplaćenih dividendi od javnih preduzeća, jer dividende, istakao je, nisu još naplaćene ni od Telekoma, ni od EPS, ni od Pošte.

"Imamo 100 miliona evra koje smo uzeli od Telekoma, Telenora i Vipa, ali ne od dividendi nego onoga što smo nismo uzeli prošle godine od digitalizacije. Ali i pored toga imamo 150 miliona evra koji su nam suficit, a nismo uzeli ni od Telekoma ni od EPS ni od Pošte, to ćemo u junu, julu kad budu neki ponovo teški meseci", rekao je Vučić.

PD DRŽAVNOM ZAŠTITOM JOŠ 10 FIRMI

Premijer Vučić ocenio je danas da je Srbija ušla u period dinamičnog rasta i da ne zna kakvo čudo može da se desi u regionu ili svetu da bi se to zaustavilo.

"Do 2020. Srbija neće biti u recesiji", poručio je premijer na skupu, koji je organizovao NALED, a koji je bio posvećen nastavku privrednih reformi.

Takve prognoze izneo je na osnovu raspoloživih podataka i tendencija, te činjenice da su prethodne godine postavljeni dobri temelji reformskim potezima vlade.

"FK Bežanija i Sevilja ili Valensija"

Vučić je stanje budžeta opisao "fudbalskim" terminima. "Razlika je kao da pitate nekoga da li igra fudbal u Bežaniji ili u nekom danas pristojnom i snažnom evropskom timu, kao što su Sevilja ili Valensija", rekao je Vučić novinarima na molbu da uporedi 2012. i aktuelnu godinu. "Tolika je razlika. Tada, 2012. godine, imali ste budžet propisan krajem decembra 2011, uz ogromne nepredviđene rashode, brojne obaveze koje su postojale i male prihode, koji su bili predviđeni mnogo višim, imali ste problema da iz trezora možete da dobijete novac kada hoćete, jer imate problema sa protokom novca, sa likvidnošću na dnevnom nivou. Svi nalozi koji dođu na dnevnom nivou nisu mogli da budu ispunjeni", objasnio je Vučić.

Ključni problemi privrede Srbije koje će vlada rešavati u narednom periodu su, rekao je, nedovoljan preduzetnički duh, preduzeća koja uživaju zaštitu države i siva ekonomija.

Ostalo je još deset preduzeća, koja su pod zaštitom države, koja su trošila po 60, 70, 80 miliona evra za subvencije, naveo je Vučić, i dodao da su najveći problemi Bor i Resavica, ali i primetio da "ne možemo ljude iz tog dela Srbije da ostavimo bez posla".

"Sada smo za pomoć tim firmama ostavili četiri miliona evra na godišnjem nivou, trebalo bi da to svedemo na dva, što je veliki pomak za našu zemlju", ocenio je premijer.

On je dodao i da je važno da uz privatizaciju nastavimo s restrukturisanjem javnih preduzeća, da usvojimo poslovne planove EPS, s kojim su saglasni i SB i MMF, i da radimo restrukturisanje Srbijagasa.

"U to smo već krenuli, ali sve to mora mnogo brže i mislim da će uz fiskalnu konsolidaciju i obračun s nepotrebnim parafiskalnim nametima i ograničavanjem pre svega lokalnih samouprava situacija biti sve bolja", naveo je Vučić.

CILJ 45. MESTO NA DOOING BUSINESS

Procenjujući tokove u ovoj godini, premijer je primetio da će Vlada biti zadovoljna tek kad se Srbija sa sadašnjeg 59. popne na 45. mesto na Duing biznis listi Svetske Banke (Doing Business).

On je Nacionalnoj alijansi za ekonomski razvoj zahvalio na njihovom pristupu problemima s kojima se Srbija suočava, te na kritikama, ali i na pohvalama koje su uvek bili spremni da upute za poteze Vlade Srbije.

"Hoću da vam zahvalim na drugačijem pristupu u rešavanju problema u Srbiji, malo ko ume stvari da meri konkretno, korektno, precizno i tačno kako to radi NALED. Imali ste poverenje vlade, imali ste i moje poverenje i uradili ste veliki posao", rekao je Vučić.

"Znam da nismo od onih koji umeju da odaju priznanja, ali ja moram da odam priznanje ljudima u NALED-u što su znali da kažu šta je loše, ali i da pohvale ono što smo dobro uradili. Hvala im na tome", poručio je Vučić.

Obraćajući se na konferenciji NALED-a premijer je rekao da je uveren da ćemo imati sve bolje rezultate, na osnovu temelja koji su postavljeni prethodne godine.

Komentari 24

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

lucija

Zato poljoprivrednicima smanjene subvencije sa 12.000 na 4.000! I još nema povraćaj novca za naftu. Seljak treba da puni državnu kasu,kupujući najskuplje gorivo u regionu i smanjiti mu subvencije koje su inače bile smejurija... Stidim se vaših postupaka,pošto vi ne znate šta je sramota!

zeca veca

Dragi premijeru, ja bih zelela da i meni u kasi ostaje visak na kraju meseca.

Фурја

Ајде Мићко па видиш да прелива лова у каси. Па смиловаће се вођа па ће частити по печеницу ван редоследа. Неееееего шта је са ботовима данас. Нигде их нема. Уплашен сам и забринурт шта ли спремају. Да нису на висинским припремама за наредну кампању?

special image