• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stiže nam vrelo leto

Izvor mondo.rs

Klimatolozi najavljuju sušni i topli letnji period. U martu pokoja pahulja. U julu i avgustu - bez većih padavina

 Vremenska prognoza - vrelo leto 2016.

Za nama je definitivno jedna od najtoplijih zima u poslednjih nekoliko decenija. Klimatolozi kažu da ovogodišnje "najoštrije" godišnje doba spada u kategoriju ekstremno i veoma tople zime!


Čak i još jedan lagani snežni talas koji dolazi u martu, čisto da "overi" zimu, meteorolozi kažu, neće ugroziti status zime s temeperaturama mnogo iznad proseka.

Meteorolozi "slute" da nam stiže sušno i toplo leto.

Prema rečima Jasminke Smailagić, načelnice u Klimatskom sektoru Republičkog hidrometeorološkog zavoda, na osnovu dosadašnjih merenja temperature i padavina, izuzimajući poslednja četiri dana u februaru, klimatološke analize pokazuju da je ova zima bila izuzetno topla.

"Odstupanje srednje sezonske temperature vazduha od normale bilo je u intervalu od dva do 3,5 stepeni Celzijusovih", kaže Smailagićeva za , "Večernje novosti". "Količine padavina su bile u kategoriji prosečnih vrednosti. Karakteristika ove zime je da su se u više navrata smenjivali veoma topli s hladnim periodima. U tim epizodama prevazilaženi su i pojedini dosadašnji ekstremi. Sredinom februara na 12 stanica u Srbiji premašeni su apsolutni maksimumi temperature na mesečnom i sezonskom nivou".

NAJTOPLIJI FEBRUAR

Ovaj februar će biti najtopliji do sada, zajedno sa februarom 1966. godine, kažu u "Meteosu". "Tada je srednja mesečna temperatura iznosila 9,1 stepen za Beograd, a prosečna je tri stepena za poslednjih 30 godina. Očekujemo da ovaj februar ima sličnu srednju mesečnu temperaturu, a da li će premašiti februar 1966, znaćemo 1. marta. Ovaj februar bio je čak topliji od prosečnog marta. Kako u ovoj meteorološkoj stanici kažu, srednja temperatura za mart je oko sedam stepeni.



Kako Smailagićeva kaže, na 14. zasedanju Foruma za klimatske izglede za jugoistočnu Evropu, predstavnici RHMZ u saradnji sa kolegama iz ovog regiona upravo su i predvideli da će ova zima biti blaga.

"Sa velikom verovatnoćom klimatski izgledi su ukazivali na to da će ova zima biti toplija od prethodne zime, sa prosečnom količinom padavina", kaže Smailagićeva. "U klimatologiji, zima počinje 1. decembra i završava se poslednjeg dana u februaru".

Prosečna zimska temperatura vazduha za teritoriju Srbije je 0,5 stepeni Celzijusovih, a u Beogradu - 2,4 stepena.

Ona kaže da se početkom sledeće sedmice očekuje otopljenje s temperaturama znatno iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine, da bi krajem sedmice usledilo zahlađenje sa snegom. Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, dok će količina padavina tokom marta biti u granicama proseka.

"Do 21. marta, sve će se svesti u okvire očekivanih vrednosti", kaže Smailagićeva. "Proleće će najverovatnije biti u uobičajenim granicama. Od 1. marta do 31. maja očekuju nas prosečne temperature sa srednjom vrednošću od 11 stepeni za teritoriju Srbije. U Beogradu će biti za dva stepena toplije, a padavine u prosečnim količinama".

Na osnovu poslednje sezonske prognoze našeg regionalnog klimatskog modela, Smailagićeva kaže da nas očekuje toplo i suvo leto.

"Prosečna temperatura u našoj zemlji biće oko 21 stepen Celzijusov", kaže Smailagićeva. "U Beogradu se očekuje oko 23 stepena i više. Količina padavina bi trebalo da bude ispod prosečnih vrednosti", ističe ona za "Novosti".



Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Grobarcina Pariz 45+

Ja sam ovde vec na Mauricijusu 16.put od 2007 i nikad manje od 15 dana nisam boravio a dok mi je klinka bila mala dolazio sam krajem decembra za docek Nove Godine a vracao se posle 5 nedelja pocetkom februara...Eeee nemate vi pojma sta su vrucine.Dodjite ovde...danas na plazi trcanje po uzarenom pesku u hlad iz mora.

OooOo

@Grobarcina Pariz 45+ i sta se desilo kada si se probudio? 2-1 na Jna,realnost

Markoo

Zaboravljaju da je aktivan globalni met.fenomen, el Ninjo koji utice snazno na metereolosku situaciju u celom svetu,javlja se svakih sedam godina.Za nase podneblje je karakteristicno kad je on aktivan da su jake padavine jake vrucine naizmenicno. Uvek je tako bilo kad je on bio aktiva,zabelezeno je.;)

special image