• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nagrada predstavi "Crvena: Samoubistvo nacije"

Izvor mondo.rs

Dramaturškinja Milena Bogavac i reditelj Vojislava Arsića dobitnici su nagrade "Anđelka Milić" za stvaralaštvo u oblasti nauke i kulture zbog autoske predstave "Crvena: Samoubistvo nacije".

Nagrada je dodeljena za feminističko stvaralaštvo u oblasti nauke i kulture, kao i za podršku tom stvaralaštvu i primenu feminističkih ideja u različitim oblastima društvenog života.
Povezane vesti
Ovo odlikovanje Minja i Vojislav zaslužili su svojim radom na predstavi "Crvena: Samoubistvo nacije” u koprodukciji Centra E8 i Bitef teatra.
Predstava Crvena: Samoubistvo nacije i njeni autori dobili su nagradu u kategoriji za kreativni poduhvat iz svih područja stvaralaštva koji koristi saznanja iz oblasti feminističke teorije i istraživanja, kao i kritičkih studija maskuliniteta, i na originalan i komunikativan način prenosi poruku o vrednosti i značaju rodne ravnopravnosti.
"Mi se danas osećamo kao studentkinja i student, koji su godinama čitali i učili, trudili se i radili da bi zaslužili svoju diplomu. Sa takvim osećanjem uvek dolazi i mala strepnja: jasno nam je da ovo nije kraj, već kraj početka našeg puta i da je ova diploma, odnosno: nagrada, ustvari zeleno svetlo za dalje. Jasno nam je da pred nama stoji još mnogo izazova, ali i da u njih možemo ući spremni: kad god nam bude nedostajalo samopouzdanja, setićemo se ovog svečanog trenutka, Anđelke Milić i čitavog sistema vrednosti sadržanog u njenom imenu i prezimenu, a prema kome, od danas, imamo izvesnu dužnost. Naša je dužnost da mu sačuvamo dostojanstvo, koje zaslužuje. Mi svoju umetnost smatramo neodvojivom od svog aktivizma, svoju estetiku neodvojivom od svoje etike. Vodimo se feminističkom krilaticom da je lično- političko i ne verujemo da je pozorište svet za sebe, izolovan i otuđen od ostatka sveta. U tom smilu, ova nagrada za nas znači svet, ili bar ono što smatramo najvažnijim na svetu. To su edukacija, omladina i ravnopravnost. I to su, čini se, tri pojma, zbog kojih ova nagrada i postoji", izjavili su Milena Bogavac i Vojislav Arsić povodom dobijanja nagrade.
Nagrada je ustanovljena pod imenom "Anđelka Milić", sa željom SEFEM-a (Sekcija za feministička istraživanja i kritičke studije maskuliniteta) da oda priznanje i trajno očuva uspomenu na naučno delo, naučni doprinos i feministički aktivizam Andjelke Milić (1942-2014), koja je bila i prva predsednica SEFEM-a.
Još neki od dobitnika nagrade bili su prof. dr BIljana Dojčinović za knjigu "Pravo sunca: drugačji modernizmi", naučnom časopisu Temida (urednica prof. dr Vesna Nikolić Ristanović) i Zavod za ravnopravnost polova (direktorka Vesna Sijački), doc. dr Jovanka Šaranović, direktorka Instituta za strategijska istraživanja, itd.
Anđelka Milić (1942- 2014) bila je sociološkinja, predavačica, profesorka na Filozofskom fakultetu, osnivačica prve katedre za rodne studije na Balkanu, predsednica Sociološkog društva Srbije i autorka ključnih knjiga i eseja iz oblasti sociologije porodice, sociologije omladine, sociologije obrazovanja i antropologije.
Pisala je o teoriji i istoriji omladinske strukture, o sociološkom portretu učesnika i učesnica studentskih protesta 1997. godine, o domaćinstvu, braku i porodici u Jugoslaviji, o ženskom pokretu na raskršću milenijuma. Saradnice i saveznice pamte je kao vedru i mudru, nezavisnu i samosvojnu.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

AnaAna

Mene drugarica odvela da gledam predstavu u Bitefu. Prvo sam bila u fazonu Staaa bree? Onda sam bila na ivici placa kad sam shvatila da je odnos prema zenama brutalan, a ja to nekad ni ne vidim. Onda smo o tome pricale posle predstave jos ne znam koliko. Definitivno treba da se odgleda!

Jovana

BRAVO Minja!! Najbolja spisateljica. I bravo Vojkane!

Nemanja

Malogradjanština par excellence.

SERIJE