• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisan ugovor: Gradi se 270 stanova za izbeglice

Izvor Beta

Ugovor o izgradnji 270 stanova za najugroženije izbegličke porodice potpisali su u Skupštini Beograda Siniša Mali, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić i direktor "Jedinice za upravljanje projektom Istraživanje i razvoj."


Reč je o ugovoru u okviru Regionalnog stambenog projekta Srbije.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, a od toga je 16.780 porodica u Srbiji.

Kako je navedeno, izgradnja 270 stanova će početi početkom 2017, a biće završena do novembra te godine.



"Ovo je veliki korak napred i primer odgovorne socijalne politike", izjavio je Mali, dodajući da je za Grad Beograd veoma važno da stambeno pitanje svake izbegličke porodice bude rešeno.

Svečanom potpisivanju ugovora u Starom dvoru prisustvovali su brojni zvaničnici.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je potpisivanju ugovora u Starom dvoru, rekavši da je taj projekat u Srbiji "u punom zamhu", kao i da se u 2016. godini očekuju dalji uspesi u implementaciji na terenu.

Dačić, koji je i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Srbije, dodao je da je ovo prvi korak u realizaciji dugogodišnjih napora da se pronađu dostojanstvena rešenja za najugroženije izbeglice.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt istakao je da Unija, koja je donirala 230 miliona od ukupno 261 milion evra, pomaže Srbiji i regionu da prevaziđu teret konflikta iz devedesetih godina prošlog veka.

Ambasador OEBS-a Peter Burkhard ocenio je da taj projekat predstavlja ključnu komponentu šireg političkog procesa koji doprinosi rešavanju problema izbeglica, dodajući da taj program doprinosi pomirenju u regionu.

Prema rečima ambasadora SAD u Beogradu Kajla Skota, izgradnja stambenih objekta će poboljšati život izbeglica, a u isto vreme pomoći celoj zajednici i regionu.

Šef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tim Kartvajt kazao je nakon potpisivanja ugovora da je ovaj skup podsetnik da je veoma važno da se nastavi podrška korisnicima Regionalnog programa zbrinjavanja za pristup boljim uslovima života.

Šef predsedništva UNHCR-a za Srbiju Hans Fridirh Šoder izjavio je da je značaj ovog događaja veliki, a rekavši da ne želi da ponavlja reči prethodnih govornika, zahvalio je donatorima i Vladi Srbije na podršci programu Regionalnog zbrinjavaja izbeglica.

Prema rečima Vladiira Cucića i direktora "Jedinice za upravljanje projektom Istraživanje i razvoj" Gorana Kvrgića, u Srbiji je u toku sprovođenje pet potprojekata u okviru regionalnog stambenog programa.

Ukupna projeknta investicija u Grad Beograd je vredna 17,3 miliona evra i omogućiće skoro 1.000 stambenih rešenja za isto toliko izbegličkih porodica.

Regionalni stambeni program u Srbiji sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima EU, SAD, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danke, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.



Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

kum

konkurisacemo

Marko

Sami ste pobegli iz tih svojih vukojebina pa bi sada da vam izbeglice napune prazna sela ali samo privremeno i na koriscenje,alo Gegule novac daje EU a ne Srbija,da vam je dati mogucnost da vi raspolazete sa novcem odavno bi bio pokraden,molim vas,samo vi nemojte vise da nas pomazete.

Dragan

Kod mene u selu ima praznih napustenih kuca sto im se nedodeli na koriscenje nego ajd da im se pravi stan to je stvaarno sramota drzavo Srbijo.verujte mi nijedan od tih izbeglica nije ostalo na selu .dal neko pita sirotinju iz Srbije koji su ovde rodjeni dal ima gde da zivi dal ima uslove?ni mene niko nije pitao kako mi je vec sam sam pravio kucu od kredita koji sam uzeo a koji nimalo nije povoljan.

special image