• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi lako mogu da proizvode za CERN, ako...

Izvor Tanjug

Nije nedostižno sarađivati sa CERN-om, kaže Predrag Mitić vlasnik firme Promek iz Velike Plane, koja već sarađuje sa ovom evropskom organizacijom za nuklearno istraživanje u Ženevi. Srpskim preduzetnicima je otkrio i njegovu "tajnu".

Mitić je, nakon sastanka grupe malih firmi sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom na Institutu Vinča, govorio kao predstavnik firme koja već tri godine sarađuje sa CERN-om, a bavi se izradom delova visoke preciznosti u mašinstvu.

PKS sprema "operativnu grupaciju"

Da bi srpska preduzeća trebalo da rade za CERN saže se i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež koji je istakao i da će u tome imati podršku Komore. Čadež je najavio da će do kraja narednog meseca u okviru PKS biti formirana grupacija, da će ona imati operativne kadrove, kako bi se pomoglo malim firmama da počnu da rade za CERN. "Očekujem da ćemo zatim, verovatno već u junu, moći da dovedemo u Srbiju ljude iz CERN-a i da razgovaramo ovde. Me možemo da očekujemo da će naše firme masovno i preko noći početi da dobijaju tamo poslove, ali moramo da napravimo taj korak", rekao je Čadež.

Njegov koncept, pod kojim je uspeo da stigne do daleke Ženeve, jednostavan - kvalitetan proizvod isporučen na vreme.

"Kontakt sa CERN-om uspostavili smo slučajno, javljali smo se na tendere, nekoliko smo izgubili ali smo i dobijali poslove", rekao je on u izjavi Tanjugu.

Mitić je istakao da je velika korist od saradnje sa tom organizacijom, jer se ulazi u svet novih tehnologija, stiču se nova znanja, a tu je i prestiž jer je CERN poznat svuda u svetu.

"Ono što je njima važno jeste kvalitet i tačnost isporuke, ali je kvalitet izrade ipak posebno važan. Toliko da, mogu da tolerišu i nekoliko dna kašnjenja u isporuci, ali neće tolerisati ako nemate kvalitet", objasnio je on.

Srbija je pridruženi član i redovno uplaćuje godišnju članarinu CERN-u, a do sada su najveću korist od toga imali istraživači i naučne institucije u eksperimentima u oblasti fizike, rekao je Nebojša Nešković iz Instituta Vinča.

Rukovodstvo CERN-a je posebno zainteresovano da preduzeća iz Srbije počnu da dobijaju poslove u CERN-u, naveo je, jer bi se na taj način uspostavila dvosmerna saradnja i omogućio ubrzani razvoj akceleratorskih tehnologija u Srbiji.

"Saradnja Srbije i CERN-a u oblasti akceleratorskih tehnologija uspostavljena je u maju 1991. godine u vezi sa izgradnjom akceleratorske instalacije Tesla u Vinči i odvijala se uspešno do juna 2001. godine kada je prekinuta.

Uloga Vinče bila bi da organizuje i predvodi grupu kompanija zainteresovanih da aktivno učestvuju u izgradnji akceleratora u CERN-u, a osnov za to je znanje i iskustvo Vinče u oblasti akceleratorskih tehnologija stečeno u periodu izgradnje Tesle", objasnio je on.


Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zerborus

Сарађивали на пројекту "Акцелератор Тесла" до 2001 а онда стигоше "реформатори" и "дос-манлије" па престаде сарадња. Лепо је видети где нас вуку НапреДНО!

za dvije godine...

Sta sve covjek nece procitati pred izbore..

evo

Ja sam procitao ovu vest. Da ne bude nula poseta... I prijavljivacu se na tendere..A vi gledajte farmu.

special image