• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Očekivano i razočaravajuće: FIFA priznala Kosovo!

Izvor mondo.rs

Posle UEFA i Svetska fudbalska federacija priznala je Savez takozvane Republike Kosovo. Primljen i Gibraltar.

Nije da smo sujeverni, ali ovaj petak 13, 2016. godine, upisaćemo kao malerozan. Posle Evroske fudbalske unije (UEFA) i Svetska fudbalska organizacija (FIFA) priznala je u svoje članstvo Savez takozvane Republike Kosovo, bez obzira što ona nije članica Ujedinjenic nacija i što se takva odluka kosi sa Statutom organizacije.

Većina članova Kongresa na sastanku u Meksiko Sitiju glasalo je pozitivno o ovoj temi. Njih 86 odsto (141) reklo je DA, a samo 14 odsto (23) NE, tako da je Kosovo postalo 210. član FIFA.

Očekuje se da reprezentacija ove samoproklamovane države bude uključena u kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Rusiji, 2018. godine i to u grupu sa Hrvatskom, Turskom, Islandom, Finskom i Ukrajinom.



Predlog da se Kosovo primi u FIFA stiglo je od Veća FIFA, a objašnjeno je da je to u interesu fudbala i pored velikih problema na toj teritoriji, prenosi Beta.

"Kosovo se suočava sa izazovima, to je očigledno. Potrebne su nove investicije. Ima puno finansijskih izazova i ograničen je organizacioni kapacitet. Ali, uprkos tome, tamo ima očigledne strasti za fudbal i velikog potencijala. Kosovo ispunjava sve kriterijume", rekao je član Veća FIFA Senes Erzik.

U ime Fudbalskog saveza Srbije Kongresu se obratio potpredsednik Željko Kojić, koji je pre glasanja pozvao delegate da ne priznaju Kosovo.

"Mnogi delegati su svesni našeg stava. Kao što ste i svesni, UEFA je priznala Kosovo, ali tako što je prekršen statut. Postoje velike sumnje u zakonitost te odluke, a po našem mišljenju je nelegalna. Ovo pitanje je trebalo da se skloni sa dnevnog reda. Kosovo nije član Ujedinjenih nacija",
rekao je Kojić, a njegovu kompletnu izjavu možete pročitati na sajtu FSS.

Pored FS Kosova, FIFA je primila i 211. člana - FS Gibraltara.

Na 66. FIFA kongresu je, takođe, za generalnog sekretara organizacije po prvi put je izabrana žena - Fatma Samura iz Senegala.
Nju je predložio predsednik Đani Infantino, a njegovu ideju podržalo je Veće organizacije, prenosi Beta.

"Ona je odlična osoba, vodila je velike organizacije, sa velikim budžetima", rekao je Infantino na Kongresu u Meksiko Sitiju,

Samura ima 55 godina, a 21 godinu je radila u Ujedinjenim nacijama.

Ona će na mestu generalnog sekretara zameniti Žeroma Valka, koji je otpušten u januaru zbog navoda da je učestvovao u korupcijskom skandalu FIFA. Njega je od tada kao vršilac dužnosti menjao Markus Katner.

Tagovi

Komentari 83

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Petar P

Odgovorite tuzbom i zahtevom da prime Republiku Srpsku u uefa i fifa...

Sima T.

Prijatelji gdeste, gde ste...

BETEPAH

Čudi me da nas nisu stavili i u grupu sa Kosovom . . A , FIFA-u treba tužiti i tražiti odštetu , a tim novcem podići srpski fudbal . . .

special image