• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF stiže u Beograd, biće bune po opštinama?

Izvor MONDO/Agencije

Misija Međunarodnog monetarnog fonda koju predvodi Džejms Ruf dolazi u Beograd 9. juna, potvrđeno je Tanjugu u sedištu ove međunarodne finansijske institucije u Vašingtonu. Guvernerka očekuje odlične ocene, a premijer bunu u opštinama.

Tada će, kako je planirano, početi tehnički razgovori između Srbije i MMF-a, dok će zvanični razgovori početi u ponedeljak, 13. juna sastankom u Narodnoj banci Srbije.

Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić juče je u šali izjavio da bukvalno ne spava zbog dolaska MMF-a i zbog pitanja koja će se time otvoriti.

Bićr bune u opštinama

Vučić je naveo da će problem biti i novi zakon o finansiranju lokalnih samouprava, koji je dogovoren sa MMF, jer će stvoriti opštu pobunu među gradonačelnicima i predsednicima opština, koji su mahom iz SNS. "Imaćete opštu pobunu, a u MMF kažu da lokalne samouprave ne mogu da se rasipaju... Tu će da bude problema, ako nam to stave kao 'prior action', ja samo mogu da stanem uz zid i kažem - ja to ne mogu. Treba da dođe 150 gradonačelnika i da pucaju u mene... S tim imamo mnogo muka", rekao je Vučić.

"Ne spavam zbog dolaska MMF-a. Pitate me za Vladu, a ja sanjam Džejmsa Rufa. Javlja mi se u svim oblačićima", rekao je Vučić i naveo da će po dolasku Misije u Beograd biti otvorena brojna pitanja.

Vučić izjavio je danas da će biti još problema sa racionalizacijom u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, ocenivši da je deo posla uspešno obavljen, ali da ostaje da se o tome još pregovara sa MMF.

Vučić je novinarima u Ljigu rekao da je u interesu inaše zemlje da ispunimo što više od onoga što MMF predlaže, kako bi ozdravila svoju ekonomiju.

"Nije cilj da lažemo nekoga da bismo prošli reviziju, naš je cilj da napravimo zdravu državu", rekao je Vučić.

Upitan kako će biti rešeno pitanje viška radnika u državnoj upravi, Vučić je rekao da je od 14.000 ljudi, koliko je procenjeno da je višak, 9.500 dobrovoljno uzelo otpremnine i da sa tim, kao i sa javnim preduzećima, neće biti problema.

"Ali imamo problema šta ćemo sa novim delom, o kojem treba da razgovaramo sa MMF, da vidimo šta možemo da uradimo", rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija uspela da pokrene privredni rast i postane šampion Evrope zato što to radi zbog sebe, a ne zbog MMF.

"Ne odbijam MMF zato što mi je lepo da se posvađam sa njima i ispadnem junak, već je suština da uradimo što više onoga što MMF predloži, time će nam zemlja, administracija i ekonomija biti uspešnije", rekao je Vucičh.

Misija MMF je u Srbiji bila krajem februara, kada su započeti razgovori o četvrtoj reviziji trogodišnjeg programa, koji je Srbija zaključila sa tom institucijom.

Revizija nije zaključena, a stalni predstavnik MMF u Beogradu Deheng Kim je rekao Tanjugu da će ocena biti data prilikom sledeće posete delegacije MMF, koja će uslediti nakon izbora.

"Praksa MMF pred izbore varira, ali nije neuobičajeno da se odloži kompletiranje revizije zbog izbora", kazao je Kim Tanjugu.

Prema njegovim rečima, tehnička vlada će preuzeti upravljanje nakon izbora, ali je ona, podsetio je, limitirana u ovlašćenjima da usvaja nove mere.

Trogodišnji stend-baj aranžman, vredan oko 1,2 milijarde evra, Srbija je sa MMF-om zaključila u februaru 2015. godine.

TABAKOVIĆ OČEKUJE ODLIČNE OCENE

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković očekuje da će Srbija dobiti odlične ocene misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na predstojećoj, četvrtoj reviziji stand-by aranžmana iz predostrožnosti.

"Ostvareni rezultati, koji su često bili i znatno povoljniji u odnosu na dogovorene kriterijume, daju nam za pravo da, kao i do sada, sa realnim optimizmom očekujemo odlične ocene", kaže Tabaković u intervjuu za Tanjug.

Ističe da je u prva tri meseca ove godine očuvana cenovna i finansijska stabilnost, znatno smanjen fiskalni i platnobilansni deficit, ubrzan ekonomski rast zasnovan na investicijama i izvozu, nastavljen priliv stranih direktnih investicija, i dodaje da se uz sve to permanentno popravljaju šanse za povećanje kreditnog rejtinga Srbije.

"Srbija je prepoznata i kao povoljna destinacija za nova ulaganja. Svi ovi rezultati nas obavezuju da još odlučnije nastavimo putem koji smo trasirali u prethodnom periodu. Zbog toga očekujem da četvrta, kao i naredne revizije stand-by aranžmana sa MMF-om budu uspešne", zaključila je Tabaković.

Komentari 24

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan

Uvek kad su dolazili po nekoliko nasih fabrika je zatvoreno, pa nije valjda i sto je ostalo da zatvore. Da bi doveli oni njihove sramota sta nam radi sadasnja vlast.

Pablo

Zdrave ekonomije su Turska, Island, Madjarska... zemlje koje su "proterale" MMF, a ne mi i ostala boranija kojima ti belosvetski zelenasi diktiraju sve - od toga ko ce biti na vlasti do cene vode. Na izbore cu izaci i glasati samo za one koji se budu kategoricki i prakticno borili za proterivanje iz Srbije MMF-a i slicnih organizacija (ukljucujuci i one Sorosove "nevladine"). Kad se na nasoj politickoj sceni pojavi takav lik onda mozemo smatrati da za Srbiju ima nade. Samo da ne bude prekasno...

Lou

Nema svrhe pricati ljudima u Srbiji da je MMF najvece zlo danasnjice! Oni su glasali za sns da bi sacuvali posao ili dobili posao preko stranke. Ne zelim da prihvatim da je neko toliko glup da moze da poveruje i podrzi pricu sns kadra koji je blago receno nepismen! Cela unutrasnjost Srbije se sjatila u Beograd preko sns-a,pogledajte samo te glave!

special image