• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobro je - malina rodila, gazde traže 2,5€

Izvor Tanjug

Berba maline u Srbiji već je počela, a može se očekivati da će ove godine prinos "crvenog zlata" biti nešto veći od 100.000 tona, što bi bilo na nivou koji je ostvaren prošle godine.

"Kad bi se ostvario taj prinos, to bi bilo dosta dobro za naše proizvođače i izvoznike, jer je to voćna vrsta koja je u izvozu zastupljena 90 odsto, kako na tržištu EU, tako i Ruske federacije u zamrznutom stanju", rekao je sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS Nenad Budimović.

Šteta od vremena nije prevelika

Budimović kaže i da je važno da se poljoprivrednici što više informišu i budu svesni značaja osiguranja roda. Lošije vremenske prilike uticale su različito na rod, od područja do područja. Najviše stradali malinjaci na nadmorskim visinama od 700, 800 metara. "Štete se na gazdinstvima kreću verovatno od 10 do 30 odsto, ali nije veliki broj njih bio ugrožen", rekao je Budimović . Kiša u prethodnom periodu nije toliko loše uticala na ostale useve. "Možda je malo usporenije i možda će godina kasniti sa ranim voćnim vrstama, višnjama i trešnjama ali mislim da sunčani dani ipak doprineti dobrom rodu", rekao je Budimović.

On je naveo da je berba već počela, i da će ovih dana dostići svoj puni kapacitet.

"Za sada sve ide po planu, malina je dobro rodila i dobrog je kvaliteta bez obzira na meteorološke uticaje, odnosno sneg koji je zahvatio pojedine delove Srbije pre oko mesec dana. To neće bitno uticati na količinu i rod ove godine", kaže Budimović.

On je podsetio da je malina poslednjih godina u ekspanziji i da se sve više poljoprivrdenika širom Srbije opredeljuje da se bavi malinarstvom.

Budimović ističe da bi trebalo razmišljati o tome da se poveća broj kilograma po hektaru, odnosno prinos i da se koliko je moguće što više sveže maline izvozi, jer tako ima mnogo veću cenu.

Budimović je skrenuo pažnju da treba poštovati primenu novog Pravilnika o higijenskom postupanju, kao i pravilima za proizvodnju, otkup i preradu jagodičastog voća kojim se štiti sledljivost, odnosno utiče na sprečavanje pojave noro virusa.

"Cilj Pravilnika je da i održimo status dobrog izvoznika kada je u pitanju jagodičasto voće", rekao je sagovornik Tanjuga.

Budimović ne očekuje da će ove godine problem predstavljati cena maline.

"Mislim da će cena biti povoljna i za proizvođače i prerađivače, odnosno hladnjačare jer jedni bez drugih ne mogu", rekao je on.

Predstavnici Asocijacije poljoprivrednih proizvođača malina Srbije doneli su juče odluku da akontna cena za ovogodišnji rod maline bude bar 2,30 evra.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Grobar

Nije bitno ima ili nema maline,kod nas trenutna cena je 160din,to nije ni blizu 2.3e a nece ni biti jel mora ova drzava i seljaka da pokrade

Micko

@Grobar Pa seljaka najvise i kradu.

sector

Vi gospodine verovatno niste dobro obavesteni, ili ne vidjate malinjake. Ove godine rod ce biti bar 30 do 40 posto slabiji u odnosu na proslu godinu. To je stanje u Srbiji, e sad ako se uvozi pa se malo miksuje sa nasom imacemo mi i 150 h tona. Nema maline, varaju se hladnjacari.

special image