• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žene plaćene 16 odsto manje od muškaraca

U svetu su žene za isti posao plaćene u proseku 16 odsto manje nego muškarci.

U svetu su žene za isti posao plaćene u proseku 16 odsto manje nego muškarci, s tim što je razlika najveća u nekim azijskim zemljama kao i Severnoj i Južnoj Americi, saopštilo je Međunarodno udruženje sindikata (ITUC).

U izveštaju te organizacije se navodi da su u Japanu žene plaćene prosečno 33,4 odsto manje od muškaraca, dok u Južnoj Koreji taj procenat iznosi 31,5 i Kini 32,7 odsto, preneo je Rojters.

U Sjedinjenim Američkim Državama su radnice plaćene 22,4 odsto manje od svojih muških kolega, u Kanadi razlika iznosi 27,5 odsto, a u Paragvaju 31,3 procenta, navodi se u saopštenju ITUC.

"Ovaj izveštaj u detalje otkriva do kojih granica ide diskriminacija žene kad je reč o dobijanju jednake plate za obavljanje istog posla kao i muškarci", izjavila je predsednica udruženja Šeron Barou.

S druge strane, u nekim zemljama sveta su pripadnice lepšeg pola više plaćene od svojih kolega, tako da u Bahreinu žene primaju platu u proseku za 40 odsto višu, a u Kataru i Kostariki 2,2 odsto višu od muškaraca.

"Ta pojava je delimično posledica toga što žene imaju mali udeo u ukupnoj radnoj snazi, ali one koje rade su češće visoko obrazovane i rade bolje plaćene poslove", objašnjeno je u izveštaju.

U Evropi razlika između plata muškaraca i žena iznosi 14,5 odsto, a u poslednjih deset godina je primetan pad tog procenta, kažu u ITUC. Razlika se kreće u rasponu od tri odsto na Malti, pa do 25 procenata u Estoniji, 22 u Nemačkoj i 20 odsto u Finskoj, Velikoj Britaniji i Austriji.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image