Vreli jul doneo je papreno poskupljenje voća od 50 odsto, povrća od 35 odsto, a mesa za više od 40 odsto, a njegova cena će, kako poručuju proizvođači, nastaviti da raste, prenose beogradski mediji.
"To još nije kraj, tržište ce se zadovoljiti tek kada cena bude 600 dinara, kad se uveze jedno 5.000-6.000 svinja”, rekao je Petar Matijevic, vlasnik Industrije mesa "Matijevic", isticuci da je svinjski but sa 390 dinara po kilogramu skocio na 520 jer na tržištu nema svinja.
Ovo je, kako naglašava srpski kralj mesa, posledica problema koji nije rešen vec 10 godina, prenosi “Kurir”.
Uzgajivacima se, usled neopravdano niske cene otkupa, ne isplati više ovaj posao.
On dodaje da je možda i standard skocio, pa se više novca troši na meso prve kategorije, kao što su but, krmenadla i plecka.
"Za domace svinje traže 200 dinara po kilogramu, a to znaci da ce but koštati 560 dinara, medutim, to nije dovoljno. Pad cene možemo ocekivati tek za dva meseca", rekao je Matijevic za portal B92.
Mnogobrojni proizvodaci mleka i mesa upozoravali su ranije da bi, ukoliko dode do ukidanja prelevmana, domaca proizvodnja bila pred uništenjem s obzirom na to da bi našu zemlju preplavilo uvozno mleko i meso.
Iako su iz Brisela stizali pritisci, vlada je ipak 1. jula donela odluku da produži prelevmane na mleko, pojedine mlecne proizvode i svinjsko meso do kraja 2016. godine.