• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVA SVETSKA KRIZA:Na šta se klade Soroš i Rotšild

Izvor MONDO/Agencije

Američki milijarder, investitor Džordž Soroš, koji je do slave i bogatstva došao kladeći se protiv funte 1992. godine, sada se kladi protiv Njujorške berze. Bankar lord Džejkob Rotšild predlaže čuvanje kapitala umesto investiranja.

Sorošev "poslednji" kec iz rukava je što je udvostrucio svoju opkladu na krah indeksa Njujorške berze S&P 500, piše "Volstrit džurnal".

Džordž Soroš, 86-godišnji milijarder i nekadašnji madarski izbeglica, objavio je da je do 30. juna povecao ulog protiv glavnog indeksa Njujorške berze S&P500 (500 najboljih kompanija na berzi), stavljajuci na prodajnu opciju (put option) 4,0 miliona akcija svog Fonda sa prvobitnih 2,1 miliona akcija.

Takozvana "put opcija" daje investitoru (kupcu opcije) pravo, ali ne i obavezu, da proda te akcije u buducnosti po utvrdenoj ceni u odredenom roku. To znaci da ce Soroš debelo profitirati ukolilko indeks S&P 500 "kolabira", navodi ekonomski dnevnik.

U meduvremenu, Sorošev fond je takode oštro smanjio svoje pozicije u zlatu, rasprodajuci vecinu akcija koje je u poslednjem kvartalu kupio u kompaniji "Barik Gold", najvecem svetskom proizvodacu zlata, i drasticno je srezao svoje pozicije u zlatnom ETF fondu koji je osnovao Svetski savet za zlato.

Milijarder je juce takode objavio da je nastavio da "povlaci" svoju izloženost prema Kini, koju je oznacio kao epicentar sledece finansijske oluje, rasprodajuci svoje pozicije u "Šlumbergeru", najvecoj svetskoj kompaniji po tržišnoj vrednosti koja pruža usluge naftnom sektoru, piše "Volstrit džurnal".

PARE U SLAMARICE

Optimisticne misli ne gaji niti jedan drugi maher sa novcem iz cuvene porodice, bankar lord Džejkob Rotšild.

"Svet vec nekoliko godina živi u finansijskom eksperimentu koji vrše centralne banke - besomucno se štampaju rekordna novcana sredstva, dok se kamate spuštaju do istorijskog minimuma", navodi u pismu klijentima rukovodilac fonda RIT Kapital partners, lord Džejkob Rotšild.

Kako upozorava, šefovi centralnih banki nastavljaju najveci monetarni eksperiment u istoriji, a posledice ultraniskih kamata se ne mogu predvideti.

Monetarno pumpanje, prema njegovim recima, povlaci za sobom porast cena akcija (oko tri puta od 2008. godine na americkom tržištu) i državnih obveznica, preneo je Sputnjik.

U ovom eksperimentu, porucuje Rotšild, stran je realni sektor ekonomije, iako šefovi svetskih centralnih banaka kao glavni cilj navode njegovu obnovu.

Skoro sve vrste investicija su porasle monetarnim prilivom, dodaje Rotšild. Medutim, kako istice, ekonomski rast ostaje anemican, potražnja slaba, a u mnogim razvijenim zemljama vidi se deficit.

Šef RIT Kapitala konstatuje pogoršanje geopoliticke situacije na planeti - bliskoistocni konflikt dugo ce ostati nerešen, a istovremeno se usporava druga po velicini ekonomija sveta - kineska.

Rotšild u ovim uslovima savetuje pre svega da se cuva kapital dok traganje za mogucnostima njegovog umnožavanja treba da ode u drugi plan.

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Munze

Putuj deda vreme ti je

Veteran

Јеше!

Realno

Kamate se spustaju do istorijskog minimuma svuda osim u srbiji,ovde su ma istorijskom maksimumu a ici ce jos gore.

special image