• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar: Možda se bacim sa krova Narodnog muzeja

Izvor MONDO/Tanjug

Ministar kulture Vladan Vukosavljević obišao radove na obnovi Narodnog muzerja u Beogradu, koji je zatvoren već 13 godina. Imao je zanimljivu opasku kada je bio na krovu ove institucije.

 Narodni muzej u Beogradu - obnova u toku Izvor: MONDO/Predrag Vujić
Izvor: MONDO/Predrag Vujić



Ostalo je još 510 dana da bude ispunjen rok koji je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić odredio za otvaranje jedne od najvažnijih kulturnih institucija - Narodnog muzeja u Beogradu. Vučić je pre tačno 30 dana rekao da radovi na obnovi muzeja treba da budu završeni za 540 dana.

Narodni muzej je zatvoren već 13 godina(!) i u njemu se sporadično organizuju izložbe ili manji koncerti. Međutim, muzej, koji treba da bude nacionalni ponos i u kojem se čuvaju neka od najznačajnijih dela srpske umetnosti, zatvoren je još 2003. godine.

Radove na obnovi muzeja danas je obišao ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kako bi se uverio u dinamiku radova na uređenju unutrašnjosti te najstarije muzejske ustanove u Srbiji.

Posle obilaska sa direktorkom muzeja Bojanom Borić Bresković, ministar je rekao da je ono što je video i čuo "ohrabrujuće" i da se uverio u posvećenost svih učesnika u projektu rekonstrukcije muzeja, te da se poštuju rokovi za završetak radova, kako bi svečano otvaranje bilo u maju ili junu 2018.

On je podsetio da rekonstrukcija Narodnog muzeja kasni, sticajem raznih okolnosti u čiju prirodu, kako je istakao, ne želi da ulazi...

"Sve je počelo brukom da najvažnija ustanova kulture bude predugo zatvorena", primetio je ministar.

Narodni muzej praktično je zatvoren za javnost od 2003, od kada nije imao stalnu postavku, ali je realizovao ad hoc programe i organizovao izložbe.

On je u šali rekao da je, kada je bio na krovu muzeja, zapazio jednu tačku sa koje "ministar kulture može da se baci u Vasinu ulicu, ako ne budu poštovani rokovi za završetak radova", kao primer odgovornosti.

Vukosavljević je sa direktorkom muzeja obišao depo, izložbeni prostor i krov, istakavši da je zadovoljan napretkom i kvalitetom radova.

ISTORIJAT

Narodni muzej je osnovan 1844. godine ukazom ministra prosvete Jovana Sterije Popovića. Sadašnju zgradu, koja je izgrađena 1903. godine za potrebe smeštaja Uprave fondova, muzej je dobio 1951. godine i sledeće godine, 23. maja, Narodni muzej je svečano otvoren za javnost.

U Narodnom muzeju, svakodnevno na rekonstrukciji i adaptaciji tog objekta, površine 11.300 kvadratnih metara, radi više od 50 radnika različite struke, rečeno je Tanjugu.

Trenutno su u toku radovi na zameni kompletnog krovnog pokrivača, izvedeno je oko 55 odsto radova na demontaži i rušenju, ugradnja fasadne stolarije završena je na četvrtom spratu, a započeti su i zidarski radovi.

Uskoro bi trebalo da počne postavljanje novih elektroinstalacija, termotehničkih instalacija i instalacija vodovda i kanalizacije.

Konzervatorski nadzor nad projektom restauracije i adaptacije Narodnog muzeja, vrednim 824,2 miliona dinara bez PDV-a, sprovodi Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd.

Narodni muzej je 6. maja ove godine sa vodećim predstavnikom grupe ponuđača preduzećem Koto d.o.o. iz Beograd zaključio ugovor nakon sprovedenog postupka javne nabavke na izvodnjenju radova na poslovima restauracije, sanacije i adaptacije tog objekta.

Rok za izvođenje radova je 540 kalendarskih dana od 25. jula ove godine, kada je izvođač uveden u posao.

Tagovi

Komentari 30

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kokolo

Pa baci se

MOJO

Svi ministri da se bace zajedno sa "premijerom" na celu,ne bi bilo steta

Glasnogovornik Nedeljka Kovinjala

Ćelavi prepotenko!

SERIJE