• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOGOVORENO! Minimalac će biti 130 dinara

Izvor Tanjug

Minimalna cena radnog sata u Srbiji od 1. januara 2017. iznosiće 130 dinara, izjavio je danas ministar rada Aleksandar Vulin nakon sednice Socijalno ekonomskog saveta.

Vulin je istakao da je između svih partnera, vlade i sindikata, ovaj put postignuta visoka saglasnost.
Sednici SES prisustvovao je i premijer.

Minimalna cena rada trenutno iznosi 121 dinar po satu, i nije promenjena već dve godine.

Procene sindikata pokazuju da u Srbiji ima 300.000 do 350.000 radnika koji zarađuju minimalac. Zakonski rok za odluku o minimalnoj ceni rada je 15. septembar.

Vladin predlog je, kako je Vulin rekao, zapravo "srednje rešenje" - 130 dinara po satu.

Ovo povećanje iznosiće, kako je rekao 1.568 dinara, što znači da će minimalna plata iznositi 22.620 dinara.

Vulin je, na konferenciji u Vladi Srbije rekao da će ova odluka biti usvojena na prvoj sledećoj sednici vlade, što je, pomenuo je, tehnička stvar.

"Ovo je dokaz da je vlada spremna da poveća primanja čim se za to stvore mogućnosti. Čim smomogli da povećamo cenu rada a na osnovu dobrih rezultata, mi smo to i učinili", rekao je Vulin.

On je zahvalio svim članovma SES-a na pregovorima, gde je svako izašao sa svojim stavovima, ali i zato što "i sindikati i poslodavci i predstavnici vlade razumeju ekonomski momenat, te kakva su realna opterećenja privrede i položaj radnika".

"Zato smo, polazeći od stavova radnika i sindikata izašli sa srednjim rešenjem. Na osnovu predloga vlade minimalna cena radnog sata biće 130 dinara. To je veliko i značajno povećanje, a 1.586 dinara je razlika za sve one koji su na minimalcu", rekao je Vulin precizirajući da će ova odluka biti efektivna od 1. januara 2017.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je izjavio da su sindikati bili spremni da dođu do kompromisa u opštem interesu.

"Tih 130 dinara je možda nedovoljna cena za zaposlene i tražićemo uvek bolje, ali je pozitivno da imamo pomak, da se razgovara takođe i o povećanju zarada u društvenom sektoru, što govori da privreda Srbije ide napred", rekao je Orbović.

On je naveo da su ti koraci veliki, te da očekuje da će i ubuduće to da bude tako.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković izjavio je na konferenciji da je na ovoj sednici SES bio možda najbliže do sada kompromisu suprotstavljenim stavovima.

"Te razlike su male, ali naši članovi su polazili od toga da ne postoje realni uslovi u privredi za povehcanje, pa su prihvatili do 127 dinara, što je sabirak inflacije u prethodnim i u ovoj godini. Ali preko toga nismo imali pravo da idemo dalje", naveo je Atanacković.
Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak primetio je da je dogovor oko minimalca to je zbir ustupaka svih učesnika u socijalnom dijalogu.

On je ocenio da je radna grupa kvalifikovanije i kvalitetnije radila nego ranije.

"Predlozi su bili 133 dinara od strane sindikata, 127 dinara od strane poslodavaca, i usvojeno je da bude 130 dinara što je takoreći aritmetička sredina", rekao je Čanak.

"Razumem kapacitete vlade, do maksimuma su izašli u susret ovaj put, jer to je socijalni dijalog. Razumem i da su poslodavci napravili jedan ozbiljan korak napred", rekao je on.

Atanacković je rekao da poslodavci pozdravljaju što se vlada ozbiljno bavi privrednim problemima, i da zato veruju da ovaj ustupak neće biti štetan po privredu.

"Dobili smo uverenje i premijera Vučića da će se izjednačiti plaćanje komunalnih usluga za građane i privrede, da će da se ukinu nameti koji čine neizvesnost", rekao je on.

Ministar Vulin je, ogradivši se da nije reč o njegovom resoru, rekao da je politika vlade takva da se nastoji da se privredi što više olakša poslovanje.

"Ja ne mogu da se obavežem na rokove, i mogu li se uz poštovanje procedura do kraja godine uvesti te promene, ali rešenost vlade je da se izjednače takse za privredu i građane i da privreda ne bude talas politike lokalne samourave, jer privreda traži predvidivost", rekao je Vulin.

On je poručio da će vlada sigurno ispraviti anomalije koje su dugo mučile privredu.

Tagovi

Komentari 212

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zile

Nisam ni za jednog politicara.nisam ni kako neki kazu bot,ali zar su oni od ranije bili bolji.samo cinjenica je da su bili gori i da su zatvarali fabrike.ovi sada otvaraju a plate su bedne.bice bolje ,a ako ne i ovi ce otici.samo posteno.a kome se ne svidja neka putuje.ima bolje u nemackoj,svedskoj,...

Aki

Povecanje na mes nivou je 1700 din,pri tom da radite 48h sed tj 6 dana,sto je 192 h mes.Na god nivou to je oko 20700 din.Auuu al je povecao plate,sad cene mogu slobodno da skoce jer,nam se povecao standard u tri lepe pm.

Aki

Rekoh pre 3-4 sed da ce slepci podici satnicu za 10 din.Cestitke za mene,omasio sam za jedan dinar. 😂😂

special image