• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MEGA-DIL: Bajer kupio Monsanto za 65,5 milijardi

Izvor MONDO/Agencije

Nemačka farmaceutska i hemijska grupa Bajer kupila je američkog diva za proizvodnju semena i pesticida Monsanto za 66 milijardi dolara.

Preuzimanjem Monsanta, nemacki poljoprivredno-hemijski koncern Bajer napravio je “mega-dil” godine, prenosi “Dojce vele”.

Ðavo sada stanuje u Leverkuzenu - naravno, i tako bi moglo da se gleda na preuzimanje americkog proizvodaca semena i pesticida Monsanta od strane nemackog koncerna Bajer. Jer Monsanto je sporan zbog svog agresivnog nacina poslovanja, genetski modifikovanih proizvoda i proizvodnje herbicida Glifosat.

Za taj proizvod sumnja se da prouzrokuje rak. Pa ipak, njegova primena je na podrucju Evropske unije dozvoljena. Ima tu mnogo materijala za kriticare neobuzdane poljoprivredne industrije. Oni, dakle, sada mogu da protestuju direktno pred vratima Bajera u Leverkuzenu.

Tamo ce ubuduce biti sedište najveceg svetskog proizvodac semena i pesticida. Postati svetski broj jedan – upravo to je bio cilj vrlo ambicioznih planova za preuzimanje Vernera Baumana, koji je na celu Bajera manje od pola godine.

Za to su u Leverkuzenu bili spremni da zavuku ruku duboko u džep: 66 milijardi dolara u gotovini – to nije samo gomila novca, vec i najveca ponuda "keša" u istoriji ekonomije.

Takvi veliki poslovi se obicno obavljaju razmenama deonica. A kada vec govorimo o superlativima: to je najvece preuzimanje koje je ikada izvelo neko nemacko poduzece. I do sada najveci takav posao godine.

Spajanjem dve kompanije nastao je novi globalni lider u sektoru proizvodnje genetski modifikovanih (GM) semena i pesticida.

Bajerov predlog za kupovinu sadrži i eventualnu kompenzaciju od tri milijarde dolara, koju bi platio Monsantu, ako regulatori za tržišnu konkurenciju stopiraju sporazum, navodi Rajniše Post.

Ovo spajanje je upalilo signal na uzbunu medju nekim poljoprivrednicima koji se plaše snage kombinovane kompanije na tržištu za seme i pesticide, a protivnike GM hrane u Evropi brine povecan Monsantov uticaj na kontinentu, prenosi Frans pres.

Tagovi

Komentari 18

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

mojeime

Dobar materijal za neki horor film. Inace, ko voli teorije zavere, obavezno neka gleda britansku seriju "Utopia".

N

Prvo ce prodavati GMO, a onda lekove koji ce kao da pomognu!

Dule

@N To je tako. To im je vec odavno cilja. Neki ipak jos uvek misle da se ti salis i da si neinformisan. A zapravo su oni

special image