"Pre samo 17 godina, u Srbiji je bilo ratno stanje, NATO je bombardovao tamošnju prestonicu, Beograd, a to je poljuljalo ceo Balkan. Skoro dve decenije kasnije, još uvek se oseća borba cele generacije koja zna samo za nemire - čak i sada kada se život vratio u Beograd", počinje svoju priču Ebi Sloun novinarka "Njujork posta".
Ona piše da "bake koje prodaju ručno isheklane stvari na ulicama podsećaju na život kakav je nekada bio".
Iako niko u Srbiji ne misli da je život ovde jeftin, za američki standard verovatno jest, pa Ebi tamošnjim čitaocima kaže da je "sve u Srbiji pristupačno", počevši od avionske karte od Njujorka do Beograda.
"U poređenju sa mnogim drugim evropskim prestonicama, stvari i usluge u Beogradu su jeftini. Vožnja taksijem kroz gradu košta oko 3.000 dinara, što je malo manje od 30 dolara. Zato se zavalite, opustite se, uživajte u pogledu i spremite se da jedete!"
Novinarka kaže da u našoj prestonici ima toliko toga da se obiđe, da će se turistima nakon toga sigurno otvoriti apetit.
"Počnite od Kalemegdana. Osim što je najviša tačka grada sa koje se pruža spektakularan pogled, mesto gde se rađa Beograd, ovde ima dosta restorana, ali i zid sa kojeg se vide reke", napisala je u svom tekstu Ebi.
Ona je primetila da mnogi uveče sede na zidiću na Kalemegdanu i posmatraju zalazak sunca, a u Beogradskoj tvrđavi "ima toliko toga da se vidi, uključujući Rimski bunar i Sahat kulu".
Ebi je posetila i Etnografski muzej u Beogradu, a čitaocima "Njujork posta" prenela je da je reč o jednom od najstarijih muzeja na Balkanu, "koji se prostire na tri sprata na kojima se nalaze istorijski artefakti koji prikazuju domove, poslove i garderobu Srba kroz istoriju".
"Muzej savremene umetnosti osnovan je 1958. godine i nalazi se na Novom Beogradu, ali je od 2013. godine. Zgradu je osmislio arhitekta Ivan Antić, a muzej više nije otvoren za javnost. Veliki deo eksponata prebačen u manje gradske galerije. Ipak, to što je zatvoren, ne znači da ne treba da posetite ovo zdanje koje podseća na kristale jer je reč o jednom od najlepših 'komada' savremene arhitekture u celoj bivšoj Jugoslaviji".
Ebi je, naravno, pisala i o hrani, kako bi strancima dočarala našu kulturu. Kaže da su srpski kolači "slatki i pikantni", da ih nikako ne treba propustiti, ali i da bi to bilo nemoguće. Svojim čitaocima je preporučila da obavezno probaju gibanicu, srpsko jelo koje je popularno na celom Balkanu, a kada je reč o slatkišima, oduševljena je "Doboš" tortom.
"Ova torta je mađarskog porekla, ali je deo srpske kuhinje, a možete je probati gotovo u svim poslastičarnicama", piše Ebi.
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.
"Trebalo je da ubacim 30 poena, neće niko da nas sažaljeva": Petrušev o porazu od Partizana za otrežnjenje!
Teodosić ovakav meč nije imao 14 godina! Navijači Partizana pamte kad je poslednji put imao nula asistencija!
"Obradović više ne računa na njega, Partizan traži drugog igrača": Otkriveno kakvo pojačanje žele crno-beli
Nemačka se priprema za rat sa Rusijom! Napravljen tajni plan, evo kako će postupiti u slučaju eksalacije sukoba
Uspavana Zvezda nije došla na derbi: Protiv Partizana ovakav nemaš šta da tražiš na terenu