• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svi moraju da zamene zdravstvene do kraja godine

Izvor mondo.rs

Čipovane elektronske zdravstvene kartice trenutno ima svega trećina od oko sedam miliona osiguranika, ali iz resornog ministarstva još nema predloga da se produži zakonski rok za zamenu, koji ističe 31. decembra.


Prema podacima RFZO, elektronske zdravstvene knjižice je do 28. septembra dobilo 2.257.755 gradana, što je manje od trecine ukupnog broja od oko sedam miliona osiguranika, piše "Politika".

Zakonski rok za zamenu koji je poceo u januaru prošle, istice 31. decembra ove godine. Elektronske kartice uglavnom sada imaju zaposleni, koji su ih dobijali preko preduzeca i kompanija u kojima rade.

Prema iskustvima iz domova zdravlja, poslovicno revnosni penzioneri su izgleda cekali poslednje tromesecje da regulišu ovu obavezu, te upravo oni najcešce pitaju da li ce biti produženja roka.

Kako kažu u RFZO, to bi moglo da se dogodi samo ako Ministarstvo zdravlja do kraja godine u tom smislu predloži izmenu Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Gradani koji su ušli u proceduru zamene knjižice žale se da na novu cekaju i po tri meseca, iako je receno da je od podnošenja zahteva do dobijanje nove isprave potrebno u proseku 30 dana.

U RFZO objašnjavaju da je produženo vreme cekanja posledica cinjenica da je u drugoj polovini ove godine porastao broj zahteva na šalterima Fonda.

Inace, elektronske zdravstvene knjižice se prave u Zavodu za izradu novcanica, i kako je ranije saopšteno iz RFZO, mesecno je moguce maksimalno izraditi 350.000 kartica. Ako se tome doda i trenutno "zagušenje" u filijalama RFZO, produženje zakonskog roka za zamenu zdravstvenih knjižica namece se kao jedino moguce rešenje.

Komentari 17

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aleksandar

Predao zahtev za novu knjizicu u ponedeljak i kazu mi bice gotova U FEBRUARU??? Ej pa to je za 4 meseca, sramota!!!

produzite rok

produzite rok bar jos godinu dana

nenad

Zavod ne može fizički da uradi nove kartice do kraja godine, a rok još nije produžen. Svi vide kako je, a ćute. Ljudi čekaju satima samo za informaciju ili da predaju zahtev. Maltretiraju nas koji plaćamo doprinose kao da ne žive od nas. PRODUŽTE ROK ZA GODINU DANA!

special image