• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sada radi još jedan vetropark u Srbiji

Izvor Tanjug

Kompanija MK Fintel Wind otvorila je danas prvi vetopark u južnom Banatu "La Pikolina" u blizini Vršca, snage 6,6 megavata, koji će snabdevati oko 5.500 domaćinstava.


Vrednost investicije je oko 10 miliona evra, a otvaranju u mestu Zagajica prisustvovali su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Grbić, izvršni direktor kompanije Fintel Energia S Ticijano Đovaneti i predsednik Upravnog odbora Unikredit banke za Srbiju Čila Ihaz.

Antić, koji je presekao vrpcu i označio zvaničan početak rada La Pikoline, poručio je da je to značajan dan za Srbiju i samo početak puta Srbije koja će postati ozbiljan proizvojač energije iz obnovljivih izvora.

"Ovo je drugi vetropark, mali ali značajan u naporima vlade kako bi se gradile nove elektrane iz obnovljih izvora i kako bi svi podsticaji za ovakve projekte zaživeli i obebedili čistu energiju za građane Srbije", rekao je Antić.

On je rekao da je u mandatu prošle i ove vlade izgrađeno skoro 80 megavata iz obnovljivih kapaciteta dodajući da status povlašćenog proizvođača ima još 12 elektrana, od čega je sedam za energiju vetra, a sve ukupno 485 megavata.

Ministar je kazao da je to dobro za budućnost Srbije ističući da će Srbija sigurno ispuniti svoju obavezu odnosno dostići do 2020. udeo od 27 odsto iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije.

"Da budemo odgovorniji, održiv razvoj, koji je praćen iz obnovljivih izvora energije. MK fintel je to prepoznao i izgradio prava dva vetroparka u Srbiji. Imaćemo drastičnu ekspanziju ovakvih projekata i za tri do šest meseci imaće u izgradnji vetroparkove sa dodatnih 300 ili 400 megavata", naveo je Antić.

Tu su osim sedam projekata iz energije vetra i dve solarne i dve mini hidroelektrane kao i ostali projekti.

On je kazao da se za obnovljive izvore izdvaja u proseku oko 50 dinara na računu, odnosno 0,1 dinara po kilovat satu, što je zanemarljivo.

To je drugi vetropark koji je izgradila kompanija MK-Fintel Wind.

Ukupna očekivana proizvodnja na godišnjem nivou je oko 20 gigavat sati (gwh)

Izgradnju je u aprilu počeo MK Fintel Wind zajednička kompanija italijanskog javnog preduzeća "Fintel energia" i kompanije MK grupa.

Do sada je proizvedeno 1,5 miliona kilovat sati (kwh) struje i danas je zavanično završen probni rad vetroparka La Pikolina i pušten je u radu u punom kapacitetu.

U planu je izgradnja još jednog vetroparka u okolini Vršca.

Reč je o projektu "Košava" ukupne snage 117 megavata, gde će u prvoj fazi biti investirano oko 50 miliona evra.

 Kada bude završen posao na tom vetroparku, samo MK grupa će proizvoditi struju snage 133 megavata, što je gotovo trećina od onoga na šta se Srbija obaveza Energetskoj zajednici.

Cilj je da naša zemlja do 2020. troši 27 odsto energije iz obnovljivih izvora. Srbija ima propisan limit od 500 megavati za struju iz vetroparka.

Prvi vetropark italijansko-srpske kompanije u Srbiji izgrađen je u blizini Kule i u njega je uloženo 15 miliona evra.


Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

podoban tajkun

U budućnosti nadam se izgradnji jooooooš vetroparkova i promene imena Srbije u Kostićevo. I onako je sve u ovoj zemlji njegovo...

stefan

Svaka cast za izgradnju vetrenjace i nadam se da ce ih biti mnogo vise

Kell

Otkad je park jedno drvo?

special image