• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo šta će biti sa Sava centrom

Izvor Tanjug

Skupština grada usvojila je izveštaj Komisije za analizu poslovanja "Sava centra" i ovlastila gradonačelnika Sinišu Malog da obrazuje komisiju koja će izabrati partnera za obnovu i upravljanje tim kongresnim centrom.


Gradonačelnik će zatim Skupštini grada uputiti predlog odluke o izboru partnera za rekonstrukciju i upravljanje objektima Sava centra.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je rekao da su "Sava centru" potrebne velike investicije, ali da će grad u budućem javno-privatnom partnerstvu zadržati 51 odsto vlasništva, dok će privatni partner investirati između 15 i 20 miliona evra, kako bi se povećala energetska efikaksnost i kapaciteti tog preduzeća.

"I kako bi se taj kongresni centar približio standardima u kongresnom turizmu koji se danas traže", rekao je Nikodijević.

On je istakao da bi se buduća dobit delila po procentima vlasništva, 51 odsto bi išlo gradu, a 49 odsto partneru, ali je ponovio da Sava centar sada pravi gubitke, te da bi veliki uspeh bio i da bude na nuli.

Kako je rekao, "Sava centar" u poslednjih 20 godina posluje u minusu i to ne zbog lošeg menadžmenta, već zato što su se promenile okolnosti u kojima rade kongresni centri.

"Nesumnjivo da postoji potencijal, ali su potrebna velika ulaganja. Grad zadržava vlasništvo nad Sava centrom, kako bi svi kulturni događaji ostali zaštićeni", objasnio je Nikodijević.

Upitan koga bi voleo da vidi kao partnera, Nikodijević je rekao da bih voleo da dođe ponuda koja će modernizovati Sava centar i napraviti od njega to da Beograd postane centralna kongresna destinacija u ovom delu Evrope i ne bude više na budžetu grada.

Odbornik DS Zoran Alimpić rekao se iz izveštaja Komisije nije saznalo ništa novo.

"Znamo da je star objekat, potrebna su ulaganja, ponovljen je i predlog koji smo ranije čuli, a koji je uobičajen za ovu gradsku vlast, da treba uvesti privatnog partnera", rekao je Alimpić i dodao da se sada ne donosi nikakva odluka, te da će vreme za raspravu biti kada bude konkretnog predloga.

Sava centar posluje sa gubicima, a gradski parlament je na prošloj sednici formirao Komisiju koja je analizirala stanje u tom preduzeću.

Kako se navodi u obrazloženju, osnivanjem zajednčkog društva bi se očuvao kontinuitet u poslovanju i partner bi morao da preuzme zaposlene u Sava centru i da održi sve zakazane događaje.

"Dodatno bi se štitio interes grada, jer bi se trošak rekonstrukcije prevalio na partnera, sam objekat ne bi smeo da bude korišćen kao sredstvo obezbeđenja za finansiranje te rekonstrukcije, a manifestacije koje su prioritetne za grad bi se odrzavale u Sava centru", navedeno je obrazlozenju.

U izveštaju Komisije se navodi da su objekti Sava centra u lošem stanju, jer nisu sanirani ni rekonstruisani 40 godina, a da su zbog načina projektovanja energetski neefikasni.

Zaključeno je da je minimalni iznos ulaganja oko 13 miliona evra, ali da je potrebno iznova raditi procenu.

"Sava centar", prema podacima, posluje sa gubicima zbog visokih materijalnih troskova, a lokacija je izgubila na atraktivnosti zbog izgradnje velikog broja tržnih centara u okolini.

U proteklih deset godina, kako je navedeno, iz budžeta grada je Sava centru po raznim osnovama transferisano preko 500 miliona dinara.

Preporučeno je da je za rekonstrukciju objekata Sava centra potrebno formirati zajedničko privredno društvo sa privrednim partnerom.

Grad bi u kapital zajedničkog privrednog društva uneo objekte Sava centra i zemljište pod objektima, a partner bi obezbedio sredstva za rekonstrukciju objekata, kao i profesionalni menadžment iz oblasti kongresnog turizma.

Ukazano je da bi proces rekonstrukcije "trebalo da traje što kraće".

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

građanin

Samo dovoljno bezobrazan i ne moralan čovek može da kaže "ovaj objekat ima potencijal, ali ćemo ga dati nekom drugom, pa neka on iskoristi deo resursa objekta i zemljišta - nama ne treba ".

special image