... ... da se Svetski dan jaja obeležava 14. oktobra. Pitate se kako je i zašto jaje dobilo svoj dan?
Zvanicni praznik jaja se u svetu obeležava od 1996. godine, na predlog Medunarodnog odbora za jaja (International egg commission IEC). Namera je da se krene pažnja javnosti na znacaj ove prehrambene namirnice, koja ima višetruke blagodeti za ljudski organizam.
Istraživaci kažu da je svetski prosek oko 230 jaja godišnje po coveku. Srbi pojedu oko 180.
Koliko vi jaja pojedete? Pišite nam u komentarima.
Necemo vam sada pisati o tome šta sve jaja sadrže i zašto je dobro da se jedu, jer verujemo da to znate.
Dacemo vam savete kako da jaja koja spremate budu VRHUNSKA:
- Ako ne želite reš peceno belance, posolite ga tek kada prženo jaje skinete sa vatre.
- Jaja pržite na puteru, bice ukusnija.
- Da bi jaje bilo tvrdo kuvano mora da se kuva barem 10 minuta.
- Bareno jaje cete najlakše oljuštiti tako što cete ga staviti u cašu, sipati vodu, rukom poklopiti cašu i dobro promuckati.
- Poširana jaja se prave tako što se sirovo jaje stavi u kašiku i nežno se spustite u kipucu vodu. Nije potrebno dodati sirce, kao što se pogrešno misli.
- Kako bi kajgana bila "svilenkasta" i socna, pecite jaja na srednje jakoj vatri.
- Ako pravite kajganu, jaja umutite pre nego što ih prospete na tiganj.
Procitajte i ovo:
Kajgana ne mora da bude obicna!
Staroplaninska kajgana
Savršen omlet
A da biste znali da li su jaja sveža, pogledajte ovo:
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.