• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odlične vesti: Izvoz skočio 10%, uvoz ni 6%

Izvor Tanjug

Odlične vesti stižu iz zvanične statistike. Robna razmena Srbije sa svetom porasla je za 7,6 odsto u periodu januar-septembar 2016. godine, na 22,67 milijardi evra.

Pri tome je izvoz skočio za 10,1 odsto a uvoz za 5,7 procenata u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Srbiji je potrebno da više izvozi, ali povećan izvoz zahteva i znatan uvoz (repromaterijal, mašine...) U posmatranom periodu izvezeno je robe za 9,92 milijarde evra, a uvezeno za 12,74 milijarde, tako da je spoljnotrgovinski deficit smanjen za 7,5 procenata na 2,8 milijardi evra, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Pokrivenost uvoza izvozom je 77,9 odsto, i veća je od pokrivenosti u istom lanjskom periodu kada je iznosila 74,7 procenata.

U velikom manjku s Kinim, Rusijom, Poljskom...

Najveći deficit javlja se u trgovini sa Kinom (zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova) i Ruskom Federacijom (zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa). Sledi deficit sa Poljskom (uvoz delova za motorna vozila), Nemačkom, Mađarskom, Turskom, Belgijom, Austrijom, Irakom, Francuskom.

Izraženo u dolarima, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena je za devet meseci bila 25,32 milijarde dolara, što je porast od 7,7 odsto na godišnjem nivou.

Izvoz je "težio" 11,08 milijardi dolara, i veći je za 10,3 odsto u odnosu na period januar-septembar prošle godine, a uvoz je povećan za 5,8 procenata na 14,23 milijarde dolara. Deficit je i u dolarskom iznosu smanjen za 7,5 procenata na godišnjem nivou, na 3,15 milijardi dolara.

Najveće učešće u izvozu imao je Region Vojvodine (31,3 odsto), dok je u uvozu prednjačio Beogradski region sa udelom od 45,2 procenta.

Trgovina sa zemljama članicama Evropske unije činila je 64,7 odsto ukupne razmene, a drugi po važnosti partner su bile zemlje CEFTA, sa kojima imamo suficit u razmeni od 1,44 milijarde dolara.

Izvoz Srbije u zemlje CEFTA iznosio je 1,99 milijardi a uvoz 550,8 miliona dolara u devet meseci. Pokrivenost uvoza izvozom je 362,1 odsto.

Suficit u razmeni ostvaren je sa bivšim jugoslovenskim republikama Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom, a od ostalih zemalja ističe se i suficit sa Rumunijom, Italijom, Bugarskom, Velikom Britanijom, Slovačkom i Hrvatskom.

Samo u septembru 2016. izvezeno je robe u vrednosti od 1,19 milijardi evra, što čini povećanje od 16 odsto na godišnjem nivou, dok je uvoz iznosio 1,45 milijardi evra, i bio je veći za 4,2 procenta.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

JovanRepac Predsednik Plandista

Samo jedam od brojnih rezultata premijerovog rada i truda, bravo bravo! Srbija je srecna i ponosna sto te ima Aleksandre, najbolji si!!!!

special image