"Kada je mleko u pitanju tvrdim da smo '1 na 1' sa svima u EU. Sirovina nam je kvalitetna a sa savremenom tehnologijom kojom raspolažemo ne zaostajemo ni malo za konkurencijom iz EU", kaže Saša Đonlaga, menadžer proizvodnje Subotičke mlekare, mesta odakle mleko i mlečni proizvodi odlaze i u EU i Rusiju.

Mondo/Georgi Mitev Šantek Pogon Mlekare Subotica

Subotička mlekara, deo Imleka, otvorila je vrata javnosti i grupa novinara iz cele Srbije imala je priliku da u gradu na severu Bačke iz prve ruke prođe kroz ceo proces proizvodnje mleka pod robnom markom "Zdravo"- od ulaznog doka, preko sterilizacije i pasterizacije, prerade, do pakovanja i pripreme transporta za zemlju i inostranstvo.

Koliko mleka, jogurta, sireva, kajmaka, i fete kao poslednjeg izvoznog aduta, dnevno izađe iz Mlekare zavisi od potreba tržišta, ali u mlekaru može da uđe do 300.000 litara mleka dnevno i da se preradi istog dana.

"Naše je veoma kvalitetno i hranljjivo delom i zbog toga što ne stoji u tankovima, već se odmah obrađuje. To smo postigli time što kontinuirano ulažemo u proširenje obima proizvodnje, tehnologiju i standarda kvalitete", kaže Đonlaga, napominjući je samo tekuće godine uloženo 2,7 miliona evra, a da će ulaganje u sledećoj biti i više od tri miliona evra.

Subotička mlekara poseduje sve relevantne sertifikate o standardima upravljanja proizvodnjom i kvalitetom - od HCCP i ISO 9001:2000 i 14001:2004, preko "halal" i posebnog britanskog sertifikata BRC, sve do svetskog IFS V5 i zadovoljavanja standarda za zemlje Ruske i Evroazijske federacije - gde odlazi feta sir.

Mlekara Subotica, preko Imleka, većinsko je vlasništvo holandske firme Danube foods Group (investicioni fond Salford).