• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sednica o budžetu, protest opozicije, kasnila TV

Izvor MONDO/Agencije

Skupština Srbije započela je danas sednicu na čijem je dnevnom redu i Predlog zakona o budžetu za 2017. godinu, kojim su predviđeni ukupni prihodi od 1.092 milijarde dinara i ukupni rashodi od 1.161 milijardi dinara.

 Skupština Srbije - budžet za 2017. Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
ilustracija
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Sednica Skupštine na kojoj je kljucna tacka dnevnog reda predlog bidžeta za narednu godinu pocela je predlozima za izmene ili dopune dnevnog reda, a opozicija, izmedu ostalog, traži i odlaganje sednice za najmanje nedelju dana, te zamera što nije bilo televizijskog prenosa.

Televizijski prenos je na drugom kanalu RTS-a poceo tek oko 16:45, kada je završila utakmica ženske rukometne reprezentacije sa Evropskog prvenstva u Švedskoj.

Poslanik SDS Marko Ðurišic rekao je da se sednica održava "u mraku", jer nema TV prenosa na šta mu je predsednica parlamenta Maja Gojkovic odgovorila da je sednica zakazana brzo zbog hitnosti postupka i da je smatrala da je sada trenutak da se raspravlja o budžetu za 2017. godinu.

Iako je sednica bila "hitna", na njoj nije bilo clanova Vlade, a ministar finansija Dušan Vujovic je u 18 casova obavestio Narodnu Skupštnu, preko njene predsednice, da poslanicima može da obrazloži Predlog zakona o budžetu sutra u 11 sati.  Time je današnja seednica i okoncana.

OPOZICIJA SE BUNI

Deo opozicionih poslanika danas je protestovao, ocenivši da je Vlada Srbije uputila Skupštini Srbije predlog državnog budžeta za 2017. sa mesec dana zakašnjenja kako bi opozicija "koja nema sposobnosti supermena poput premijera", bila sprecena da amandmanima poboljša taj predlog. Poslanici Pokreta Dosta je bilo (DJB), Demokratske stranke, Nove stranke, Socijaldemokratske stranke, Dveri, Lige socijaldemokrata Vojvodine kao i samostalni poslanici ukazali su i da je tim potezom vlade, koja je državni budžet umesto 1. novembra skupštini dostavila u petak, nastavljeno dalje ponižavanje i poslanika i parlamenta.

Poslanicima Skuptine je trebalo nekoliko sati samo da utvrde dnevni red, na sednici na kojoj je glavna tema budžet za narednu godinu, a, osim što su traili odlaganje, predstavnici opozicije predlažu dodatne teme za ionako obimnu parlamentarnu agendu.

Predstavnici opozicije su tražili da se na dnevni red uvrste i izmene Zakona o radu, izmene Zakona o porezu na dohodak gradana, ali i izmene Zakona o PIO fondu...

S druge strane, opozicija je pohvalila što se na dnevnom redu našao zakon na osnovu koga su smanjenje plate i penzije.

Predsednik Dveri Boško Obradovic rekao je povodom tog zakona da je u pitanju "istorijski trenutak srpskog parlamentarizma", jer se ispravlja napravda koja je napravljena pre 2,5 godine.

Na dnevni red nije uvršten ni predlog vlade da se raspravlja o zakonu o stanovanju, a poslanici su glasanjem odbacili prakticno sve nove predloge.

Tako se nastavlja rasrpava po dnevnom redu, pa ce poslanici pre rasprave o budžetu raspravljati o predlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku o izmenama i dopunama finansijskog plana PIO fonda za 2016. godinu, kao i predlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku o izmenama finansijskog plana RFZO za 2016. godinu.

Takode, na dnevnom redu je i predlog odluke o davanju saglasnosti na odluku o izmenama i dopunama finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2016. godinu, kao i davanje saglasnosti na finansijski plan NSZ za 2016. godinu.

"Ko je hteo - mogao je"

Potpredsednica SNS, Marija Obradovic, izjavila je veceras da opozicija treba da se konsultuje sa Radiotelevizijom Srbije o tome zašto današnje skupštinsko zasedanje nije prenošeno od pocetka. Na sajtu Skupštine Srbije išao je direktan prenos i ljudi koji su želeli mogli su da ga prate, rekla je Obradovic, komentarišuci primedbe opozicije zbog izostanka direktnog televizijskog prenosa.

Poslanici ce razmatrati i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu.

Inace, ukupni rashodi ce biti veci za 69,1 milijardu dinara od prihoda, što predstavlja 1,7 odsto bruto domaceg proizvoda (BDP).

Budžet za iducu godinu planiran je na osnovu prognoze da ce realni rast BDP-a i 2017. iznositi tri odsto, a inflacija 2,4 procenta.

Vlada je novim budžetom planirala veca sredstva za investicije.

Za plate zaposlenih u javnom sektoru predviden je iznos od 253,7 milijardi dinara, što je za 0,8 odsto više nego ove godine.

Planirano je uvecanje plata zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova, BIA, Ministarstvu odbrane, ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite, Upravi za izvršenje krivicnih sankcija, ustanovama kulture, kao i zaposlenima u pravosudu (osim sudija i tužilaca) za 5,0 odsto.

Na vece zarade mogu da racunaju i zaposleni u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i ucenickog standarda za 6,0 procenata, zaposleni u ustanovama visokog i višeg obrazovanja i studentskog standarda za 3,0 posto, a prevdijeno je povecanje plata u naucno-istraživackoj delatnosti - istraživacima i pomocnom osoblju za 5,0 procenata (osim istraživacima koji imaju radni odnos zasnovan na fakultetu).

Od 1. januara i penzioneri ce dobiti uvecane penzije za 1,5 procenata

Komentari 121

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dredger

Bot na bota udario.

Kcc

Put ka autokratiji! Mnogo godina ce proci i decenija dok pojedini shvate sta je demokratija. Izgleda, da je 50 god komunizma ostavilo ostavio dublji trag na mozgovima ljudi, nego 500 god vladavine turaka

Nirvana

@Kcc dobro Ste napisali, ka iskreno zelim da se po hitnom postupku usvoji knjiga od 1 300 stranica i da postane besceler, inace ovi sto komentarisu besmisleno ostace gladni nedaj Boze, samo napredno, udarnicki.👏

special image