• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO će biti najsavremeniji zatvor u Srbiji (FOTO)

Autori Goran Sivački Autori Lana Stošić

U Pančevu niče novi zatvor, jedan od najmodernijih na Balkanu, koji će moći da primi 500 osoba lišenih slobode. Evo kako će izgledati, kakve će biti mere obezbeđenja i koliko će koštati njegova izgradnja...

Mi smo obišli gradilište u Pancevu i videli nove objekte zatvora u izgradnji, koji ce biti jedan od najsavremenijih na Balkanu – sa sportskim terenima, posebnim prostorom za osobe s invaliditetom, ali i izuzetno visokim merama bezbednosti.

Savetnica za medije Uprave za izvršenje krivicnih sankcija Zorana Vucicevic rekla je za MONDO da ce buduci zatvor imati status Kazneno-popravog zavoda za smeštaj 500 osoba lišenih slobode – 300 osudenika i 200 prtivorenika.

Zatvor ce biti izgraden na 10 hektara zemljišta postojece ekonomije koja je u sastavu Okružnog zatvora u Pancevu, na putu za Bavanište.

Obezbedenje ce biti na najvišem nivou – ceo kompleks ce biti ograden perimetarskim sistemom zaštite koji obezbeduje otvorene prostore, a sam objekat infracrvenim senzorima i više stotina kamera za video nadzor. U okviru kompleksa nalazice se i jedna zgrada koja podseca na cuveni "Pentagon", ali ce imati šest uglova.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

"Planirano je da ceo kompleks koji ce se sastojati od 10 zgrada ima ukupnu površinu od 24.000 kvadrata. Kompleks ce imati dve zgrade za smeštaj LLS, objekat za kuhinju, upravnu zgradu, prijavnicu, zgradu za posete i tehnicke prostorije. Zavod ce biti graden u skladu sa savremenim standardima, najvišim stepenom obezbedenja, opremljen posebnim tehnickim sistemom zaštite. Na ulazu ce se nalaziti neprobojna stakla, KD vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za rucni pretres. Planirano je da ceo kompleks bude ograden perimetarskim sistemom zaštite, a sam objekat IC senzorima i više stotina kamera za video nadzor", istakla je Vucicevic.

Kako žive osudenice u ženskom zatvoru u Požarevcu

Istovremeno, sa zatvorom bice uradena i kompletna vodovodna i kanalizaciona struktura, što ce, dobro doci i stanovnicima ovog dela Panceva.

Vrednost izgradnje i opremanja je 23.000.000 evra, od cega Banka za razvoj Saveta Evrope (CEB) kreditira 18.000.000 evra, a sufinansiranje Republike Srbije je 5.000.000 evra koje se odnosi više na opremanje objekata, kaže Savetnica za medije Uprave za izvršenje krivicnih sankcija pri Ministarstvu pravde.

Nameštaj u novom zatvoru uglavnom ce biti izraden internom proizvodnjom KPZ u Požarevcu – Zabeli, Sremskoj Mitrovici, Valjevu i Nišu (kreveti, dušeci, stolovi, stolice, ormani…).

Šest objekata od planiranih deset je u završnoj fazi konstrukcije a preostala cetiri bice dovršena do kraja godine. Kako je Zorana Vucicevic rekla za MONDO, prvi osudenici i pritvorenici bi u nove prostorije trebalo da se usele tokom 2018. godine, dok je završetak gradnje predviden za kraj 2017. godine.

MONDO s bebama u ženskom zatvoru u Požarevcu

Uskoro novi zatvor i u Kragujevcu

U okviru Uprave za izvršenje krivicnih sankcija je 35 ustanova, od kojih 5 na Kosovu i Metohiji. Poslednji kompletno novi zavod izgraden je u Padinskoj Skeli a zvanicno je otvoren u novembru 2012. godine. Pre Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu, od novih ustanova sagradeno je Posebno odeljenje Kazneno-popravnog zavoda u Požarevcu-Zabeli, “zatvor u zatvoru“ poznatiji kao „Alkatraz“ (2005. godine)i dva objekta u okviru Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici 2008. godine. Uskoro je planiran pocetak izgradnje novog Kazneno-popravnog zavoda u Kragujevcu.

Postojeci zatvor u Pancevu je u kategoriji Okružnog zatvora i po standardima ZIKS-a (Zakon o izvršenju krivicnih sankcija) ima kapacite za 160 lica, tako da ce se novim kompleksom znatno proširiti kapaciteti.

“Zgrada zatvora, koja se nalazi u samom centru gradu, u pešackoj zoni, datira iz vremena Marije Terezije i od postanka nije menjala svoju namenu. Objekat je u vlasništvu Ministarstva pravde, Uprave za izvršenje krivicnih sankcija, a okvirni plan je da se zgrada preda Gradu za muzejski prostor”, rekla je za Vucicevic.

Tender za izvodaca radova objavljen je 30. oktobra 2015. godine u Službenom Glasniku EU, tendersku dokumentaciju otkupilo je 15 preduzeca a ponude je predalo pet firmi. Evaluacija ponuda je trajala 45 dana a odobrenje CEB na Evaluacioni izveštaj (No Objection) dobijen je 11. aprila 2016. godine. Ugovor je sklopljen sa gradevinskim preduzecem Gradina d.o.o. iz Beograda. Projektovanje, tehnicka kontrola i izrada tenderske dokumentacije je donacija EU kroz WBIF – IPF 1 i IPF 3 (sprovodi WYG International, UK) u iznosu od 700.000 evra.

Komentari 94

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Smiljka

Lepo isplanirano. Da se sklone kriminalci sa ulice sto pre. Deca nisu bezbedna pored bahatih i rasturaca droga.

Dragoslav

Lepše izgleda nego Pentagon.

ivan

Zatvore , zatvore nego šta kakve škole i bolnice. I to najmodernije od kad postoje Srbi. Da ima gde da se zatvaraju neprijatelji našeg vodje.

special image