• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROPALO: Galenika prezadužena, pa je niko neće

Izvor MONDO/Tanjug

Pokušaj privatizacije Galenike najverovatnije neće uspeti, jer strateški partner, rusko-britanski konzorcijujm, nije postigao dogovor o preuzimanju dugovanja koje ta farmaceutska kompanija ima prema komercijalnim bankama, saznaje Tanjug.

Još jedna firma koja je navodno "srpsko privredno blago", ne može da nađe pristojnog kupca sa kojim posle ne bi bilo problema sa poništavnajem privatizacije. Iako najavljivana kao solidna firma sa presprektivom, zemunska Galenika i dalje ne može da nađe nekog ko bi dao novac za nju.

Pokušaj privatizacije Galenike je propao, pošto sa potencijalnim strateškim partnerom, rusko-britanskim konzorcijumom, ni posle današnjeg sastanka u Vladi Srbije nije postignut dogovor o preuzimanju dugovanja koje ta farmaceutska kompanija ima prema komercijalnim bankama, saznaje Tanjug.

Povezane vesti

Komisija za sprovođenje postupka za strateško partnerstvo za Galeniku (koju čine predstavnici ministarstva finansija, privrede, sindikata Galenike i generalni direktor ovog preduzeća) pregovore o prodaji Galenike počeli su sa konzorcijumom Frontijer farma iz Velike Britanije i LLC NPA Petrovaks farm iz Rusije u aprilu 2016. godine.

Kako je za Tanjug ranije naveo jedan od predstavnika Komisije, konzorcijum Frontijer farma iz Velike Britanije i LLC NPA Petrovaks farm, je mogao da zatraži dodatnih mesec dana kako bi pokušali da dogovore sa bankama.

Ali to se danas nije dogodilo.

"Mislimo da bi to samo bilo gubljenje vremena, jer, ako nisu uspeli da reše problem za šest meseci, koliko su imali, neće ni sada", rekao je taj izvor, i bio u pravu.

Tender za strateškog partnera Galenike objavljen je u aprilu 2016. i na njega su se prvobitno prijavili Cadila Pharmaceuticals Ltd iz Indije, EMS s.a. iz Brazila i pomenuti rusko-britanski konzorcijum.

Fabrika radi bolje

Kompanija Galenika je krajem 2016. saopštila da je nadmašila sve poslovne planove u poslednjem kvartalu godine, a da je na domaćem tržištu u poslednja četiri meseca prošle godine 2016. prodala lekova u vrednosti od oko dve milijarde dinara, što je za oko 40 odsto više nego što je planirano. Glavna izvozna tržišta te fabrike su zemlje regiona, a kompanija izvozi i na tržišta Rusije, Kazahstana i Belorusije.

Pregovori sa predstavnicima konzorcijuma Frontijer farma iz Velike Britanije i LLC NPA Petrovaks farm iz Rusije počeli su 24. oktobra iste godine i trebalo je budu završeni u roku od 90 dana.

Uslove javnog poziva o prodaji 25 odsto udela u Galenici jedino je ispunio taj konzorcijum koji je ponudio traženu minimalnu cenu od sedam miliona evra i, kako je tada naveo, bio je spreman je zadrži 700 od 1.400 radnika Galenike.

Predsednik sindikata Nezavnost Galenike, Zoran Pantelić, kaže da je Komisija dala preporuku Ministarstvu privrede da se postupak proglasi neuspešnim.

"Ministarstvo će to dalje proslediti vladi, koja treba zatim da donese odluku", rekao je Pantelić.

On je dodao da je Ministarstvo privrede najavilo i da će početi pregovore sa bankama oko reprograma duga Galenike.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

fićko

...farmaceutska industrija je jedna od najprofitabilnijih u svetu osim u srbiji...svi oni pučisti što su lupali u šerpe i pištaljke i nasilno rušili legitimnu vlast su ostali i bez šerpa i bez fabrika u kojima su radili...i sada neka gledaju i čekaju svoj beznadežan kraj...

Djavo

@fićko Uprav tako, covek se rodi ali i umre glup. centrum 21106

Goran

Secate se onog debelog Backovica iz sps-a, dacicev sps i dziberi su unistili Galeniku

special image