Tom Kruz obožava njegove tortaline, a Meril Strip "prste poliže" kada joj Marko Saso servira tartufe. Kuvao je i za Dejvida Bouvija, slavne sportiste, političare, a sada i za nas u Beogradu.
Marko Saso više lici na umetnika koji se bavi, na primer, muzikom ili slikarstvom, nego na umetnika u kuhinji - mršav, razbarušene kose koju je jedva obuzdao kuvarskom kapom, duhovit je i nasmejan.
Zovu ga magom tartufa, jer mu je ta egzoticna namirnica omiljena, a njegovo jelo - njoke sa tartufima i rikotom - bile su 2003. proglašene najboljom pastom u Nju Džersiju, gde je imao svoj restoran, i to u kraju u kojem je roden Frenk Sinatra.
Zašto je opcinjen baš tartufima?
"Tartufi, narocito beli, imaju specifican ukus, morate pažljivo da ih kombinujete sa ostalim namirnicama, i to je za mene pravi izazov. Zanimljivo je da tartufi imaju veoma jak miris, ali blag ukus i to može da vas zavara. Volim tartufe i zato što su retki, nema ih svuda, ne koriste ih svi, skupi su, i zato pružaju osecaj ekskluzivnosti onima koji ih pripremaju i onima koji ih konzumiraju."
Koje još namirnice, osim tarufa, su vam izazovne?
"Koristim i neke druge pecurke. Vrganje na primer, i još neke vrste belih pecuraka. Od toga pravim paste, corbe, salate. Takode, tradicionalna italijanska kuhinja mi je omiljena, ali volim i sve druge: kinesku, japansku... sve osim ljutih jela, to ne volim. "
Veoma ste vitki. Kako vam to uspeva?
"Vidite ovaj kaiš na meni - to mi je poklonila jedna devojka još 1989. godine, i dalje mi je dobar, koristim sve vreme istu rupu! Nema tu nikakve tajne, jednostavno je tako, ne gojim se."
Kuvali ste za mnoge poznate licnosti. Kako se svetske zvezde ponašaju u restoranu, da li su zahtevni gosti ili ne, i koliko bakšiš ostavljaju?
"Najviše kontakta sa slavnim licnostima imao sam u jednom restoranu u Los Andelesu. Tom Kruz, na primer je cesto dolazio na moje tortaline, a Meril Strip na jela sa tartufima. Zaboravio sam ime te glumice, bila je u filmu o Džejmsu Bondu, ona je cak tražila da me upozna. Inace, poznate licnosti nisu zahtevni gosti. Vode racuna o tome šta jedu, biraju dobro meso, peceno, malo povrca uz to, možda neku ribu, laganu pastu. Ne jedu so, izbegavaju prženu hranu, zacinjenu, ne jedu masno, ali zato dosta piju i na tome ne štede, narocito kada su vina u pitanju. Narucuju flaše od nekoliko stotina dolara, a ostavljaju i dobar bakšiš. Baš dobar!"
Da li postoji osoba za koju biste voleli da kuvate, a niste do sada imali priliku?
"Možda za predsednika Amerike. Bil Klinton je jednom bio gost u restoranu moga prijatelja u Los Andelesu, 'Giorgio', kod kojeg sam takode povremeno gostovao. Kuvati za predsednika je dobra prilika za licnu promociju jer tada dodu predstavnici mnogih velikih, važnih kompanija u zemlji."
A ko biste voleli da kuva za vas?
"Uh, to je zanimljivo pitanje. Voleo bih da za mene kuva francuz Danijel Bule, na primer, zato što on sprema drugacija jela od mene. Takode, voleo bih da mi kuva Kristijan Deluvrie. Znate, miItalijani smo veoma izbirljivi", kaže Marko i smeje se.
Da li ste sada prvi put u Beogradu?
"Bio sam ovde pre dva meseca da se dogovorim u vezi sa saradnjom i mojim gostovanjem u restoranu 'Enso' u vašem gradu, gde cu spremati jela od 2. do 4. marta. Rezervacije su pocele da se prave danima unapred, kažu mi da je zainteresovanost baš velika. Ali, ako ne stignete da probate moja jela ovde u Beogradu, pozivam vas da dodete u Veli Lošinj, u restoran 'Bora bar', gde sam šef kuhinje."
Da li ste imali priliku da se upoznate da srpskom kuhinjom?
"Kako da ne. Vidim da jedete dosta mesa i da vegetarijanski restorani ovde uopšte nisu popularni", kaže Marko kroz smeh i dodaje da je probao naše pljeskavice i cevape i da su mu se dopale, ali još nije probao da ih sam napravi.
Procitajte i ovo: