Umesto da prokuvate vodu koju ćete zatim sipati preko kesice čaja, trebalo bi da u šolju stavite čaj, prelijete hladnom vodom i ubacite u mikrotalasnu pećnicu 30 sekundi.

Kuan Vuong sa univerziteta u Njukaslu istraživao je najbolje načine za pripremanje čaja, i tvrdi da je čaj spremljen na ovaj način najzdraviji i najukusniji.

Prema tvrdnji ovog stručnjaka, čaj spremljen u mikrotalasnoj pećnici je najzdraviji jer se na taj način aktiviraju bioaktivni sastojci, poput kofeina, aminokiseline teanin i polifenola.

Polifenoli su antioksidanti koji se povezuju sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, a snižavaju i nivo holesterola, hipertenziju i umanjuju rizik obolevanja od dijabetesa.

Kuan Vuong kaže da većina kratko ostavi kesicu čaja u vodi, čime se iz čaja "izvuče" samo deset odsto korisnih sastojaka, i dodaje da bi kesicu trebalo držati u vodi oko 20 minuta na 80 stepeni.

Upravo zbog toga je, smatra Vuong, mikrotalasna pećnica korisna.

"Pripremanjem na ovaj način iz čaja se izvuče oko 80 odsto korisnih sastojaka", zaključuje on.