Postoji neobičan način da spremite čaj, ali kažu da je tako najzdraviji i najukusniji.
Umesto da prokuvate vodu koju cete zatim sipati preko kesice caja, trebalo bi da u šolju stavite caj, prelijete hladnom vodom i ubacite u mikrotalasnu pecnicu 30 sekundi.
Kuan Vuong sa univerziteta u Njukaslu istraživao je najbolje nacine za pripremanje caja, i tvrdi da je caj spremljen na ovaj nacin najzdraviji i najukusniji.
Prema tvrdnji ovog strucnjaka, caj spremljen u mikrotalasnoj pecnici je najzdraviji jer se na taj nacin aktiviraju bioaktivni sastojci, poput kofeina, aminokiseline teanin i polifenola.
Polifenoli su antioksidanti koji se povezuju sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, a snižavaju i nivo holesterola, hipertenziju i umanjuju rizik obolevanja od dijabetesa.
Kuan Vuong kaže da vecina kratko ostavi kesicu caja u vodi, cime se iz caja "izvuce" samo deset odsto korisnih sastojaka, i dodaje da bi kesicu trebalo držati u vodi oko 20 minuta na 80 stepeni.
Upravo zbog toga je, smatra Vuong, mikrotalasna pecnica korisna.
"Pripremanjem na ovaj nacin iz caja se izvuce oko 80 odsto korisnih sastojaka", zakljucuje on.