NAVELIKO: Šta smo sve dogovorili s Kinezima

Srpska delegacija na Forumu u Kini potpisala je niz memoranduma i sporazuma sa kineskim partnerima. Huavej (Huawei) će pomoći u e-obrazovanju, s CRBC ćemo graditi puteve, a Begorad će dobiti i novi industrijski park i fabriku vode.

43
A- A A+

Sporazum o strateškom partnerstvu za razvoj informacione i komunikacione infrastrukture u obrazovnim institucijama potpisali su danas u Kini ministar prosvete Mladen Šarčević i predstavnik kompanije Huawei, saopštila je Vlada Srbije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma, kazao je da je u eri digitalizacije ta saradnja mnogo znači za Srbiju.

Mali: Sjajne vesti iz Pekinga

Sporazumi o izgradnji novog industrijskog parka u Beogradu, kao i o završetku projekta izgradnje kanalizacije u prestonici i fabrike za prečišćavanje vode u Velikom selu potpisani su danas, interesovanje kompanija iz Kine za ulaganje u Srbiju i Beograd je veliko i to su sjajne vesti, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali. "Danas smo potpisali sporazum o izgradnji novog industrijskog parka u Beogradu, sa leve strane Dunava, pored Pupinovog mosta. To su stotine hektara zemlje koje ćemo da iskoristimo za desetine novih kompanija koje će doći iz Kine i iz celog sveta. To su hiljade novih radnih mesta i za Beograd, i mislim da je to sjajna vest, jer će to biti najveći industrijski park u ovom delu Evrope", rekao je Mali novinarima u Pekingu. Takođe, napominje gradonačelnik, sa kompanijom Poligrup postignut je dogovor i u narednih 30 dana biće potpisan sporazum o završetku projekta izgradnje kanalizacije u Beogradu i fabrike za prečišćavanje vode u Velikom selu, a to je, napominje Mali, projekat koji se čeka već 30 godina .

"Kompanija Huawei se pokazala kao relevantan partner Vladi Srbije i nadamo se nastavku naše uspešne saradnje", rekao je Vučić.

Kompanija Huawei ima 180.000 zaposlenih i godišnje ulaže 11 milijardi dolara u centar za razvoj. Razvoj elektronske uprave jedan je od glavnih prioriteta Vlade i Ministarstva za državnu upravu i loklnu samoupravu. Najvažniji deo je unapređenje i povezivanje registara i elektronske usluge za građane i privredu.

Huawei je Vladi Srbije predstavio i mogućnost saradnje na uspostavljanju "G oblaka" (Government cloud), koji bi objedinio infrastrukturu podataka i komunikacije za sve državne organe i ponudio sve aplikacije koje su potrebne državnim organima za njihovo poslovanje. Kompanija će raditi i na razvoju sistema "Safe and smart city" u Srbiji. ;

Istovremeno, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i ministar privrede Goran Knežević potpisali su sa kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation (CRBC) Memorandume o saradnji na projektima izgradnje puteva u Srbiji i Protokol o saradnji na razvoju Kinesko-srpskog industrijskog parka.

Memorandume s kineskom CRBC potpisala je potpredsednica Mihajlović, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za projekte izgradnje auto-puta preko Čačka do granice za Crnom Gorom i izgradnju Fruškogorskog koridora, ukupno vredne oko 2,5 milijardi evra.

Kada je reč o Koridoru 11, potpisan je memorandum za dve deonice, Preljina-Požega i Požega-Boljare, ukupne dužine od oko 140 km, čija će izgradnja početi naredne godine.

Prve procene govore da je vrednost tih radova oko 2,1 milijadu evra.

Drugi Memorandum o razumevanju i saradnji potpredsednica Mihajlović potpisala je za projekat izgradnje brze saobraćajnice Novi Sad - Ruma (Fruškogorski koridor), vredan oko 400 miliona evra.

Vučić u Kini "poređao" biznismene

Reč je o izgradnji brze saobraćajnice, odnosno auto-puta sa po dve trake u dužini od 37 km.

Protokol o saradnji na razvoju Kinesko-srpskog industrijskog parka između Republike Srbije - grada Beograda i CRBC, potpisao je danas u Pekingu ministar privrede Srbije Goran Knežević, takođe u prisustvu premijera Vučića.

"Investiranje" u kredit: Gde idu kineske 3,2mlrd €

Delegacija Srbije koju predvodi premijer Aleksandar Vučić učestvuje na međunarodnom forumu u Kini, "Pojas i put, međunarodna saradnja", koji je organizovan pod pokroviteljstvom kineskog predsednika Si Đinpinga.

----------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti