A sledeće godine...gradi se Moravski koridor

Autor:

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će tokom iduće godine početi izgradnja Moravskog koridora.

7
A- A A+
put putovanja putevi autoput vožnja vozači automobili autoboil vozilo vozač šofer retrovizor Foto: MONDO, Lana Stošić


Ona je sa delegacijom američke kompanije Behtel razgovarala o realizaciji projekta izgradnje auto-puta Pojate-Preljina.

"Moravski koridor je za Vladu Srbije jedan od najvažnijih projekata i ubrzano se pripremamo za početak radova, za koji verujemo da je moguć tokom 2018. godine. Raspisan je javni poziv za izradu planske dokumentacije i u toku je priprema idejnog projekta", rekla je Mihajlovićeva a saopštilo njeno ministarstvo.

Arapi hoće da grade Koridor 11 i Moravski koridor


Namera je, kako je istakla, da se projekat realizuje fazno, po deonicama, u skladu sa završetkom izrade projekata i sprovođenjem eksproprijacije.

Objasnila je da je izmena postojeće planske dokumentacije za Moravski koridor bila neophodna zbog promena na terenu posle velikih poplava u maju 2014. i potrebe da se uradi nova hidrološka studija.

Predstavnici Behtela izrazili su zainteresovanost za učešće u realizaciji tog projekta, a svoje predloge izneće nakon upoznavanja sa svim detaljima postojeće i vremenskim okvirom za završetak preostale planske i projektne dokumentacije, navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da pored pitanja planske i projektne dokumentacije, razgovori o realizaciji projekta izgradnje Moravskog koridora moraju da obuhvate i model finansiranja i model ugovora, vodeći računa o zakonima i podzakonskim aktima koji uređuju tu oblast, uključujući i mere zaštite budućeg auto-puta od izlivanja reka.

Auto-put Pojate-Preljina dužine 110 km spojiće dva auto-puta, Koridor 10 i Koridor 11, povezujući Kruševac, Ćićevac, Trstenik, Kraljevo, kao i Čačak, preko kojeg će ta saobraćajnica, nastavkom izgradnje Koridora 11 i gradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo, biti dalje povezana sa Požegom, odnosno Užicem.


Sve vesti