"Zbogom, prijatelju moj"

Autor:

Milena Dravić o smrti Ljubiše Samardžića. Pročitajte i kako ga je Milena opisala pre nekoliko godina u intervjuu za MONDO. O Ljubiši smo tada pričali i sa njegovom suprugom Mirjanom.

1
A- A A+

Glumica Milena Dravić, koja je prošle godine izgubila supruga Dragana Nikolića, oglasila se povodom smrti dugogodišnjeg filmskog partnera Ljubiše Samardžića.

PREMINUO LJUBIŠA SAMARDŽIĆ

Milena i Ljubiša bili su jedan od najpopularnijih filmskih parova bivše Jugoslavije, i zajedno su igrali u kultnim ostvarenjima. "Nije lako sa muškarcima", "Razvod na određeno vreme", "Predstava Hamleta u selu Mrduša donja", "Bitka na Neretvi", "Sutjeska", samo su neki od filmova koje su zajedno snimili, a Milena je igrala i u "Policajcu sa Petlovog brda".

Čovek kojeg je volela cela Jugoslavija

"Mnogo me je pogodila vest o Ljubišinoj smrti. Otišao je moj kolega, prijatelj, moj drug. S Ljubišom sam počela svoju karijeru. Sećam se kad nam je reditelj Branko Bauer dodelio uloge Mihajla i Malene u 'Prekobrojnoj'.

Izvor: YouTube

To je bio pravi pogodak i za nas dvoje i za kinematografiju. Postali smo najpopularniji filmski par u Jugoslaviji. Svi su nas tražili da snimamo i mi smo prihvatali i u tome uživali. Nizale su se uloge i različiti filmovi. Bila je to divna i uspešna saradnja i druženje," rekla je proslavljena glumica.

Gde je i šta radi bilder iz "Nije lako sa muškarcima"

Izvor: YouTube

Ovako se glumica iz "Nataše" oprostila od Ljubiše

"Nakon toga putevi nam se razilaze. Ja odlazim na televiziju i snimam 'Obraz uz obraz', Ljubiša ide svojim putem i snima filmove po Jugoslaviji. Imao je talenat da bude i odličan producent i reditelj. O svemu je brinuo. Vrhunski profesionalac. Mnogo mi je žao njegove supruge i unuka. Strašan gubitak", rekla je Milena za "Kurir".

Kada je Ljubiša pre nekoliko godina celokupno svoje delo ostavio Kinoteci, tu smo zatekli i Milenu Dravić. Ona i "Smoki" zajedno su radili toliko često da se može reći kako je u pitanju fenomen u evropskim okvirima, ako ne i šire. Naime, njih dvoje zajedno su glumili u više od dvadeset filmova, i to po pravilu glavne uloge, dakle, neposredne partnere!

Pitali smo je tada - ko je i kakav je Ljubiša Samardžić?

"To je čovek ogromne energije, ogromnog znanja, obrazovanja. On voli muziku, strahovito je dobro poznaje, voli slikarstvo, sa njim možeš da govoriš na milion tema. Imao je ogromnu energiju i snagu da izgura u ovakvim uslovima sve te velike poslove. Bio je pre svega organizovan, jer jako je važno biti organizovan u svom poslu, naravno, žrtvovao je sebe u mnogim slučajevima. Išao je dalje i pored ličnih gubitaka. Entuzijasta nije dobra reč za njega. On je posvećenik", rekla je tada za MONDO Milena Dravić.

Ako biste morali da izdvojite jedan film sa Ljubišom koji bi to bio?

"'Prekobrojna'. Taj film nas je oboje izbacio u orbitu, to je neki naš lični pečat. Mislim da je trebalo da uradimo još neki film zajedno kao partneri, možda će se to i desiiti, još nije kasno da odradimo to. Ono što smo igrali igrali smo dobro, bili smo dobri partneri i prijatelji, nismo izneverili jedan drugog".

Njih dvoje su glumili i u ratnom spektaklu "Bitka na Neretvi" Veljka Bulajića. Taj film je tada bio nominovan za Oskara za strani film. Da li je moguće nešto tako ponoviti?

"Ne, to je definitivno nemoguće za dugo vremena. Ljubiša je mogao da uđe u nominaciju, kandidaturu sa svojim filmom 'Ubistvo sa predumišljajem', ali su se na žiriranju u Akademiji desile neke neprijatnosti... To je film koji je mogao u tom vremenu da se nađe među pet filmova", smatra Milena Dravić.

Ljubišu Samardžića smo gledali u raznim ulogama. Ali, ko je zapravo Ljubiša Samardžić? Da li smo pravog Ljubišu ikada upoznali u bezbroj uloga u kojima smo ga gledali

Tom prilikom razgovarali smo sa Ljubišinom suprugom, životnom saputnicom Mirjanom Samardžić:

 "Sve ono što ste videli u likovima, sve ono što je plemenito, toplo i ljudsko to je u njemu i to provejava u mnogim ulogama. Ne znam da li ste zapazili, ali on nikada nije igrao negativce i nije igrao ljubavnike, što ne znači da nije mogao da ih igra".

Kada je bilo najteže biti supruga Ljubiše Samardžića?

"Najlakše je bilo kad je bio glumac, bio je čovek koji je mogao da planira svoje vreme, onda je otišao u producente, da bi zatim počeo da režira, to je već bila teža varijanta. Te tri profesije su njega objedinile, a ja imam utisak kao da sam se tri puta udavala", odgovorila je Mirjana.

Ljubiša Samardžić je za partnerke imao najlepše žene domaćeg glumišta: Milenu Dravić, Nedu Arnerić, Vesnu Čipčić... Da li ste ikada bili ljubomorni?

"Ma, nee, nisam. Milena mi je kao sestra, Nedu znam još kad je bila devojčica i ona mi je bliska. Znate, mi smo iz jednog vremena kada su se ljudi družili i više poštovali. Sada živimo u vremenu kada niko nema vremena ni za koga, pa ni za kolege. Mi smo putovali, družili se...", odgovara Mirjana Samardžić.

Ljubiša Samardžić Foto: MONDO/Petar StojanovićKako ste vas dvoje uspeli da ostanete toliko dugo zajedno? Kakva je vaša poruka za mlađe generacije?

"Morate voleti nekoga za koga se venčavate. Ne smete biti iskvareni, ne smete kalkulisati. Morate da radite sve ono što ste radili i prvog dana. Evo, Ljubiša kada ne snima, pojede nešto toplo, nešto što voli... Ugađamo jedno drugom i ti trenuci govore o onome što osećamo jedno prema drugom. Sva ta kalkulantnost današnjih generacija, nažalost, dovodi do čestih raskola, nesrećnih ljubavi. Volela bih da se taj odnos prema ljubavi promeni", rekla nam je pre tri godine Mirjana Samardžić.

MONDO KOLUMNA O LJUBIŠI SAMARDŽIĆU

Sve vesti