Odobrene pare za vetrenjače kod Alibunara

Autor:

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) članica Grupacija Svetske banke odobrila je kredit od 19,1 miliona evra belgijskom proizvođaču obnovljive energije, Elicio, za izgradnju vetroparka u Alibunaru.

2
A- A A+
vetrenjače, vetar, vetrenjača Foto: MONDO/P. Vujić

Za vetropark, snage 42 megavata, banke Unikredit i Holandska razvojna banka (FMO), kao i Fond "Zeleno za razvoj" (GGF), saglasili su se da obezbede dodatnih 40 miliona evra, saopštio je danas IFC.

To će pomoći da se podstakne proizvodnja obnovljive energije u Srbiji i unapredi energetska ponuda i snabdevanje energijom domaćinstava i privrede u Vojvodini, navodi se u saopštenju.

Plan: Skok do 2020. za 28%

Grupacija Svetske banke se javno obavezala da poveća investicije koje se odnose na ublažavanje posledica klimatskih promena za 28 procenata do 2020. godine, što bi podrazumevalo povećanje investicija IFC-ja u oblasti klime za oko 100 odsto u narednih pet godina.

Projekat će pomoći i da Srbiji ispuni obaveze u okviru Ugovora o energetskoj zajednici, koji predviđa da u 2020. godini 27 procenata potrošene energije u Srbiji treba da potiče iz obnovljivih izvora.

"Veliko angažovanje i podrška IFC-ja dokaz su snage projekta, kao i sposobnosti i spremnosti Srbije da privuče velike investicije u obnovljivu energiju", rekao je generalni direktor kompanije Elicio Ludo Vandervelden i dodao da su nedavne izmene zakona o obnovljivoj energiji stvorile uslove da se započne izgradnja.

Podseća se da je Srbija među najvećim proizvođačima gasova sa efektom staklene bašte u Evropi, s obzirom da 70 procenata njene proizvodnje električne energije potiče iz starijih termoelektrana na ugalj, dok istovremeno ima neiskorišćene kapacitete u oblasti obnovljive energije.

Sada radi još jedan vetropark u Srbiji

"Projekat će pomoći da se diverzifikuje zastareli i visokozagađujući energetski miks Srbije, smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte za procenjenih 123.644 tona godišnje i otvori između 70 i 100 radnih mesta do 2018. godine", ističe se u saopštenju.

Danci zauzdali vetar, ne žele naftu, ni ugalj

Iz IFC-a naglašavaju da je vetropark u Alibunaru najveći projekat finansiranja takvog vida energetskog postrojenje u Srbiji do sada, a predstavlja i podršku borbi protiv klimatskih promena.

On je, kako se u saopštenju dodaje, i rezultat rada IFC-ja sa Vladom Srbije na unapređenju podzakonskih akata i standardnih modela ugovora o otkupu proizvedene električne energije.

Tagovi:
Sve vesti