Rusi čiste Srbiju od NATO bombi

Više od 40 ruskih deminera sa osmoro kolega iz Srbije već nekoliko sedmica radi na čišćenju terena u okolini Ćuprije, u okviru pomoći koju Rusija u deminiranju pruža Srbiji od 2008. godine.

26
A- A A+
Prizor sa Fruške gore - deo bombe kao suvenir i dalje stoji ispred tornja. Foto: Mondo/ Goran Sivački Prizor sa Fruške gore - deo bombe kao suvenir i dalje stoji ispred tornja.

Ruski demineri rade za kompaniju specijalizovanu za humanitarno deminiranje "Emerkom Demajning", koju je ruska Vlada angažovala za rad u Srbiji, a samo u ovoj najnovijoj akciji do sada su očistili više od 280.000 metara kvadratnih.

Direktor Centra za razminiranje Srbije Jovica Simonović kaže za "Sputnjik" da je, zbog težnje Srbije da uđe u EU, Vlada Srbije u obavezi da učestvuje u deminiranju i da za njega izdvaja novac poslednje dve godine, ali da su to mala sredstva zbog problema koje zemlja ima sa finansijama.

On kaže da je za čišćenje Srbije od mina potrebno dva i po miliona evra, isto toliko za uklanjanje kasetnih bombi na oko 2.500 metara kvadratnih, a tu su i problemi sa avio-bombama na više od 150 lokacija.

NATO bombardovanje Srbije pod lupom stručnjaka

Srbija je potpisnica Otavske konvencije, što znači da do 2019. godine mora da postane zemlja bez mina, ali Simonović ne veruje da će se to dogoditi, upravo zbog nedostatka novca, zbog čega je dragocena pomoć koju Srbija od Rusije dobija već punih devet godina.

Čime nas je NATO "zasuo" 1999. godine?

Rukovodilac projekta razminiranja "Ćuprija 1" Bogdan Pilipčuk kaže da je dogovor da se neeksplodirane mine čiste do dubine od 50 centimetara, međutim otkopavaju ih i na većim dubinama, jer nailaze na bombe iz Drugog, pa čak i Prvog svetskog rata.

Lekar: Vojnici pili kancerogenu vodu na Kosovu!

Direktor Srpsko - ruskog humanitarnog centra u Nišu Bojan Glamočlija objašnjava da se rusko — srpski odred za humanitarno razminiranje zapravo vodi kao "privremena snaga i sredstvo" Centra.

On ističe da je saradnja sa ruskim deminerima preteča Srpsko-ruskog humanitarnog centra, jer se poslije njihovih prvih dolazaka u Srbiju rodila ideja o osnivanju Centra.

Akicja "Ćuprija 1" trajaće do 20. decembra.

Povezano

Sve vesti