Etihad (ipak) ostaje u Er Srbiji

Autor:

Srpski avioprevoznik neće, bar zasad, doživeti sudbinu Alitalije i Er Berlina, kompanija iz kojih se povukao Etihad ervejz.

5
A- A A+
air serbia, avion, maketa Foto: Mondo/ Goran Sivački

Avio-kompanija Etihad ervejz ne planira da izađe iz manjinskih suvlasništva koje ima u drugim avio-kompanijama, izjavio je danas izvršni direktor Etihada, Piter Baumgartner.

"Vremena su teška, ne samo za Etihad već za sve avio-kompanije na Bliskom istoku, zbog niskih cena nafte i problema prekapaciranosti na koji je industriji trebalo dosta vremena da se navikne. Zatim smo imali i problem sa bezbednosnom situacijom i terorizmom, što sve vodi savršenoj oluji loših stvari", rekao je Baumgartner u intervjuu za list "Nešnel" iz Abu Dabija, prenosi sajt tangosix.rs

Priznao je da je u nekim avio-kompanijama u kojima je Etihad bio suvlasnik došlo do drugačijeg ishoda od željenog, ali "sve to nas je primoralo da se osvestimo i smislimo gde želimo da budemo sutra, za pet ili deset godina".

Etihad se "izvukao", i Er Berlin ide u stečaj

Uprkos razočaranju doživljenom sa dve evropske partnerske avio-kompanije, Alitalijom i Er Berlinom, Baumgartner je izričit povodom toga da "u ovoj fazi Etihad nema planove za izlazak iz bilo kog postojećeg partnerstva", pri čemu je kao veliki uspeh izdvojio kod-šer ugovor sa indijskim DŽet ervejzom.

"Ne postoje planovi za izlazak iz drugih manjinskih suvlasništva", poručio je Baumgartner.

Kako je dodao, Etihad očekuje da će 2017. biti još jedna "stagnirajuća godina" u smislu rasta kapaciteta, ali da nije sve "depresija i propast" kako vlada mišljenje.

Mihajlović: Vlada ima plan B za Er Srbiju

Avio-kompanija iz Abu Dabija se ove godine "resetovala", prema njegovim rečima, kako bi odgovorila zaokretu u tražnji i ponovo je razmotrila tokove avio-saobraćaja tokom restrukturiranja.

Naveo je da Etihad ne planira nove narudžbine aviona i da "boing 787" i dalje predstavlja kičmu flote.

"Mere rezanja trošlova nastaviće se i tokom sledeće godine. Etihad neće tražiti spajanje sa avio-kompanijom Emirati", zaključio je Baumgartner komentarišući poslednje glasine o spajanju prevoznika iz Abu Dabija i Dubaija.

Povezano

Sve vesti