• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zeleni" se TENT: Sumpor ne u vazduh već - puteve

Izvor Tanjug

U Termoelektrani "Nikola Tesla A" u Obrenovcu počela je danas realizacija veoma važnog ekološkog projekta - izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova.

 TE Nikola Tesla A - Počeo projekat za odsumporavanje Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Ministar energetike Aleksandar Antić je rekao da će projekat biti završen u poslednjem kvartalu 2022. gdoine.

Projekat je vredan 167 miliona evra i u TENT-u A je održan uvodni sastanak povodom početka projekta, sa predstavnicima EPS-a i japanske kompanije Micubiši Hitači pauer sistem.

Domaće kompanije će učestvovati više od 50 odsto u realizaciji projekta.

Zahvaljujući tom projektu emisije sumpor-dioksida biće smanjene devet puta, sa oko 74.000 tona na 7.800 tona godišnje, što je u skladu sa našim obavezama i evropskim direktivama.

Antić je rekao da se sada u našem energetskom sektoru realizuju investicije u iznosu od oko tri milijarde evra, od čega su investicije EPS-a najveće i najvažnije.

"Vlada Sbije i EPS se nalaze u sred najznačanijeg investicionog perioda u našoj skorijoj istoriji, u prethodnih više od 30 godina i verujem da ćemo u narednom periodu biti još bolji i da ćemo raditi još važnije stvari", naglasio je Antić.

Umesto u pluća u gips i kolovoz

Na blokovima A3, A4, A5 i A6 primeniće se tehnologija odsumporavanja dimnih gasova vlažnim postupkom, uz korišćenje krečnjaka kao reagensa. Kao nus-proizvod dobijaće se gips koji se može koristiti u građevinarstvu, a pomešan sa pepelom i za izgradnju puteva. Rok za završetak izgradnje postrojenja je 42 meseca od datuma stupanja Ugovora na snagu.

On je istkao da se u TENT-u A proizvodi godišnje oko 10.000 gigavat časova struje, što je oko 30 odsto ukupne proizvodnje električne energije u Srbiji.

"Sa ovim projektom mi štitimo i čuvamo trećinu naše električne energije, odnosno obezbeđujemo da se sa njom nastavi i nakon 2023. godine i činimo naš energetski sistem sigurnim", naveo je ministar.

EPS i kompanija Micubiši Hitači pauer sistem potpisali su u septembru u Vladi Srbije sporazum za izgradnju postrojenja za odsumporavanje, odnosno višestruko smanjenje prisustva sumpor-dioksida u TENT A.

V.d. direktora EPS-a Milorad Grčić je rekao da i taj projekat dokazuje da EPS postaje kompanija u rangu najrazvijenih energetskih kompanija u Evropi.

"Obeležavamo danas početaka realizacije projekta za odsumporavanje u TENT -a u Obrenovcu, čime su eliminisane sve sumnje koje su postojale prethodnih godina - da li će ikada početi realizacije", naveo je Grčić.

Srbija pred VELIKIM IZAZOVOM - ekologija!

On je istakao da se značaj tog projekta može sagledati kroz procenat struje koja se proizvede i blokovima TENT A i B, gde dobijamo oko 54 odsto ukupne proizvodnje električne energije u Srbiji.

Predstavnika konzorcijuma Micubiši Hitači pauer sistem, Hideto Kavata, je izrazio zadovoljstvo što su dobili taj posao i obećao da će sve biti urađeno po najvišim standardima i u predviđenom roku.

Projekat se realizuje u okviru sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Japana, na osnovu kojeg je između EPS-a i Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA potpisan Sporazum o zajmu za finansiranje projekta.

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova u Obrenovcu gradiće se za četiri bloka TENT A snage po 350 megavata, koji kao gorivo koriste lignit iz površinskih kopova RB Kolubara.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image