Evo zašto imate čudan osećaj kad jedete svež ananas.
Možda ste primetili da kad jedete svež ananas, imate neprijatan osecaj u ustima, jezik, nepca i desni vas grebuckaju i peckaju. Ako ste se ikada pitali zašto se to dešava, evo odgovora.
Ananas je jedina namirnica koja sadrži bromelain, enzim koji razlaže proteine na aminokiseline. Kad jedete ananas, bromelain pocinje da razlaže i proteine iz tkiva jezika, odnosno zaštitne sluznice koja prekriva grlo i usnu duplju, i zbog toga ovo tropsko voce izaziva iritaciju jezika, grla i desni.
Kad se sluznica ošteti, jezik postaje osetljiviji i zato se javlja taj neprijatan osecaj.
Ali, postoji jednostavan nacin da uživate u osvežavajucem ukusu ovog voca bez "nuspojava". Sve što treba da uradite je da ceo ananas potopite nakratko u slanu vodu pre nego što ga isecete, pošto ce to deaktivirati bromelain.
Druga varijanta je da ananas jedete sa jogurtom ili sladoledom, pošto ce tako bromelain imati druge proteine "na raspolaganju".
Ipak, ovaj osecaj je samo neprijatan, cak i ako nastavite ananas da jedete sam, on nece izazvati nikakva trajna oštecenja.