Evo koliko jedna jabuka ima kalorija, šećera, vlakana…
"Jabuke su drugo najcešce konzumirano voce u svetu, odmah iza banana, i to sa razlogom! Generalno nisu skupe, lako se 'transportuju', zdrave su i ukusne", kaže dr Aleks Kaspero za Women's Health.
Koliko kalorija ima jabuka?
Zavisi od vrste i velicine, ali u proseku, jabuka srednje velicine ima oko 95 kalorija. Ali, ovo voce ima i mnogo drugih važnih nutrijenata.
Dakle, jabuka srednje velicine sa korom ima 95 kalorija, 25 grama ugljenih hidrata, 19 grama šecera, 4 grama vlakana, a masti i proteine ne sadrži uopšte.
Ako vas brine ova kolicina šecera, samo da znate da šecer iz jabuke nije isti kao onaj iz bombona ili cokolade.
"Vlakna su prirodni nacin za kontrolisanje nivoa šecera u krvi, priroda je to regulisala i zbog toga šecer iz voca i povrca nije isti kao preradeni šecer iz slatkiša", objašnjava dr Kaspero.
"Vlakna koja se nalaze u vocu usporavaju varenje, što sprecava nagli skok nivoa šecera u krvi, koji se neminovno dešava kad istu kolicinu šecera unesete jeduci bombone recimo."
Istraživanje koje je 2013. sprovedeno na Harvardu pokazalo je da osobe koje imaju naviku da svakog dana pojedu jabuku imaju niži rizik od dijabetesa tipa 2.
Što je još važnije, visok sadržaj vlakana u ovom vocu znaci da je svaka jabuka i zdrava doza prebiotika (nesvarljiva vlakna su ono cime se hrane dobre bakterije koje nastanjuju naša creva).
"Prebiotici popravljaju gastrointestinalno zdravlje i doprinose boljoj apsorpciji kalcijuma iz hrane koju jedemo", kaže dr Kaspero.
Ali, to nije sve što ovo cudesno voce nudi.
Samo jedna jabuka srednje velicine zadovoljice 14 odsto vaših dnevnih potreba za vitaminom A i 11 odsto dnevnih potreba za vitaminom C, a ovi antioksidanti (vitamini A i C) umanjuju štetno dejstvo slobodnih radikala. Recimo, konkretno je dokazano da antioksidanti koje sadrže jabuke štite od pojedinih tipova kancera i od astme.
Ako redovno jedete jabuke, lakše cete se osloboditi viška kilograma. Ovo voce je superzdrava užina niske kalorijske vrednosti, a ipak ce vas zasititi zahvaljujuci viskokom sadržaju vlakana.